Forbrenningens kunst

Mange som skal i gang med livsstilsendring er opptatt av det å gå ned i vekt. Naturlig nok er det jo slik at vi ønsker å kvitte oss med ting vi strengt tatt blir i dårlig humør av og sykelig overvekt er vel noe som gjør de fleste av oss i dårlig humør. Og så er det jo et poeng at sykelig overvekt faktisk tar liv!

I dag vil jeg skrive litt om forbrenningens kunst. Dette er spørsmål som jeg ofte møter og jeg opplever at det er mange misforståelser rundt dette med forbrenning.

 

Man trenger som personer i en endringsprosess, å vite litt om hva som egentlig skjer når det gjelder forbrenning og hvordan vi som er i endringsprosess kan utnytte forbrenningsmekanismene på en best mulig måte.

Ta deg god til først å lese denne viktige og gode informasjonsartikkelen fra Norsk Helseinformatikk  for å få et bra bilde på hva dette egentlig dreier seg om. Artikkelen finner du her:

https://nhi.no/kosthold/overvektfedme/slik-oker-du-forbrenningen/

 

Legg spesielt merke til hvor lite som skal til på de ulike områdene for å kunne maksimere din forbrenning og ta et oppgjør med deg selv hvis du har gjort det til en vane å «forbrenne feil».

Forbrenning har egentlig en svært enkel kjemi. Hvis du legger på deg skyldes dette i hovedsak at du inntar flere kcal enn du bruker, og hvis du går ned i vekt så er det slik at du inntar mindre kcal. Du må altså spise mindre kilokalorier og forbrenne flere i kombinasjon. Ideelt sett.

 

Det er også slik at forbrenningen reduseres eller økes ut i fra hvilket aktivitetsnivå du har i hverdagen. Folk med høy forbrenning er jevnt over mer aktive enn folk som er mindre aktiv i hverdagen.

Det finnes mange ulike kalkulatorer rundt omkring på det store internettet. Jeg vil ikke gå inn å anbefale verken den eller den da de alle må tas med en viss tilbakeholdenhet og en sunn skepsis. Det som imidlertid kan være greit med forbrenningskalkulatorene, er at de kan være med å gi deg en pekepinn på hva som forbrenner hvor og hvor mye som forbrenner hva og så videre.

La oss ta utgangspunkt i 60 minutters hverdagsaktivitet pr. dag når vi ser litt nærmere på hva dette innebærer for akkurat deg.

Husk at dette er en tilnærmet lik skala, og ikke en absolutt sannhet da dette varierer mellom kjønnene og også i forhold til hva slags vekt du har med deg i aktiviteten. Jo mer du veier jo høyere forbrenning har du. Uten at det nødvendigvis er nok til alene å ta deg ned i vekt altså, bare så det er nevnt.

Her ser du hvor mye du forbrenner ved 60 minutter hverdagsaktivitet og trening

 

Aktivitet i 60 min

 

   

Kvinne

         

 

     Mann

  

 kcal forbrent        

 kcal forbrent

 Stillesitting

            78

            204

 Dataarbeid

            102

            132

 Husarbeid

          228

          276

 Gå i trappene

          558

          720

 Klippe plenen

          414

          540

 Vaske bilen

          258

          342

 

  

  

  Aerobics

          384

          492

 Fotball

          510

          654

 Styrketrening

          318

          408

 Golf

          318

          408

 Skogstur

          306

          396

 Jogge

          504

          654

 Løp raskt

          972

          1176

 Skigåing i middels tempo

          534

          684

 Sykling i turfart

          240

          306

 

Den følelsen man får når man vet hvor mye man potensielt kan klare å forbrenne i vanlige aktiviteter er svært viktig for ens selvfølelse. Bare den erkjennelsen av hvor mye mer man forbrenner bare ved å STÅ og se på nyhetene om kvelden, kan gjøre underverker for motivasjonen. Og som tidligere nevnt hvis man er flink å telle antall kilokalorier man får i seg og har en positiv balanse på inntak og uttak, så er mye gjort.

Ved å vite, OG AKSEPTERE at det noen ganger er vanskelig å motivere seg til livsstilsendring, så kan man tenke på alt man har fått gjort heller enn å tenke på treningen man gikk glipp av eller ikke orket å styre med akkurat i dag. Vask huset, klipp plenen, lek med ungene, rydd lekerommet, eller bare stå mer enn du sitter hvis batteriet er helt flatt. Da gjør du allerede MYE MER enn den som ligger på sofaen.

 

Vær bevisst din hverdagslige aktivitet. Det sies at en svale ikke gjør noen sommer, men vi vet at hvis vi har en hel flokk med svaler så begynner det å smake fugl. Vær derfor så bevisst du kan på at hvert eneste skritt teller. Begynn å se på «kjedelige oppgaver» som det å vaske og rydde som helsegevinst som kan legges rett i lommeboken. Hvis du hadde tatt alle hverdagsaktiviteter i en måned å skrevet ned og samtidig regnet ut hvor mye du forbrente, så hadde du blitt overrasket.

«Jeg har gener som gjør at jeg ikke forbrenner så mye som alle andre»

Denne noe misvisende uttalelsen ser ut til å ha festet seg hos svært mange jeg møter. Uttalelsen er nok riktig, men det er noen forutsetninger her som man bør tenke på. Dette gjelder slett ikke alle og faktisk de fleste har ikke slike genetiske begrensninger. Grunnen til at dette kan gjelde for noen er litt kort fortalt hormoner i kroppen og hvordan man som person aktiverer nerveapparatet vårt. Dette vil kunne påvirke hvordan kroppen vår omsetter energi. Jo mindre aktiv man er jo mindre forbrenner man og så motsatt.

Noen personer har «maur i buksa» og vimser støtt rundt på et eller annet. Disse har et nerveapparat som krever mer energiforbruk enn de som trives best med rolige bevegelser og mindre behov for å surre rundt.

Det finnes også tilstander som gjør at forbrenningen påvirkes. Sykdomstilstander som cushings syndrom samt hypotyreose. Jeg legger ved linker her, men går ikke i detalj om disse tilstandene.

Uansett så kan man gjøre noe med disse tilstandene og ved hypotyreose er det relativt enkelt å regulere dette med medisiner. Da vil forbrenningen normaliseres.

 

Så uansett hva som ligger til grunn for variasjoner i din forbrenning så ender vi stort sett opp med samme resultat eller konklusjon.

 

Kontroller kaloriinntaket og juster aktivitetsnivået!

Bruk oversikten jeg har lagt ved her som en rettesnor for daglige aktiviteter og nyt forbrenningsmulighetene dette gir. OG hvis du føler deg EKSTRA inspirert en dag eller flere i uka, så gi ekstra gass i treningen. Da vil du forbrenne mer enn en som ikke beveger seg så mye. Og det er vel ikke deg? Man har da for pokker et langt liv som skal leves!

 

Lykke til!

Mvh Willy

#helse #forbrenning #overvekt #hverdagsaktivitet #hverdagsaktiv #bevegelse #trening

Velkommen til min blogg. Jeg er utdannet Ergoterapeut og Hypnoterapeut. Jeg jobber 100% som Ergoterapeut i kommunen og har eget firma som tilbyr hypnoterapi, EFT , Livscoaching, foredrag og mer både til privatpersoner og til bedrifter. Jeg er levende opptatt av å hjelpe andre mennesker til et bedre liv og bedre helse på deres egne premisser. Jeg elsker å være i aktivitet og da særlig løping i gledestempo og jeg elsker å bidra til at andre også kan få de samme opplevelsene der livet kan leves til max! Jeg skriver mye om hverdagsaktivitet og mental trening og endring gjennom hypnoterapi og ikke minst om hva vi mennesker kan bidra med for å gjøre verden til et litt bedre sted.
Posts created 729

One thought on “Forbrenningens kunst

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top