To kilometer løping. En oppskrift på å unngå å dø

 

Bergen city maraton nærmer seg med stormskritt. Jeg skal da løpe stafettdelen med gode kolleger i kommunen. To av de til sammen 2,2 milene som utgjør stafettløypen er tildelt meg. Og det til og med selveste sjarmøretappen.

Jeg har jo i et tidligere blogginnlegg skrevet om formen min på dette tidspunktet en måned før selve løpet. (Les mer om det her).

 

Men jeg har altså ikke skrevet om selve planleggingen og gjennomføringen av løpet. Altså hvordan løpe to kilometer så fort som pokker og samtidig unngå å dø i forsøket.

 

Mer nøyaktig. Hvordan forflytte en femti år gammel middels trent femtiåring på rekordtid fra Nordnesparken til Bryggen i Bergen.

 

Normalt ville dette ikke være særlig vanskelig, men som tidligere nevnt, så har jeg altså klart å løpe på meg en skade i kneet, samt også lagt paddeflat med influensa i flere uker nå. Verdifull tid er gått tapt. Formen kjennes ræva, og lungene kjennes ut som om jeg puster gjennom et sugerør. Det begynner med andre ord å haste.

 

Men heldigvis så er dette et løp der målet ikke er å vinne, men kun å ha det moro.

Det er likevel ikke så lett å spasere seg igjennom løypen hvis man ser at til og med deltakerne fra barneløpet som starter samtidig med meg, løper fra meg. Man har da en viss mannlig stolthet å ivareta!

 

Så jeg tenker også at det er flere mannfolk og kvinnfolk der ute som tenker det samme som meg. Hvorfor gjorde jeg dette? Og hvordan pokker skal jeg overleve dette med en liten smule ære i behold?

 

Vel her er oppskriften folkens! Og denne oppskriften kan i høyeste grad overføres til de som ikke skal løpe maraton. Eller stafett for den saks skyld. Bruk denne oppskriften til å komme i bedre form til våren og lad bena for livsstilsendring og løpeglede!

 

Punkt 1.

Kjøp deg gode sko. Da spesielt sko til å løpe i det nærmiljøet du skal bruke dem. IKKE ha mål om at nå skal du peise avgårde i skog og mark og fjell og dal. Da er du dømt til å slite mer enn nødvendig. La dette komme på et senere tidspunkt når løpeglede er blitt en del av livet!

 

Punkt 2.

Begynn med å gå de to kilometerne daglig. Og når du er halvveis hjemme, så øker du farten.

Etter 3 dager med dette mønsteret så økes farten halvveis. Ta så en dag pause.

 

Punkt 3.

Dette er dagen da du går med raskt tempo halvveis og når du snur så jogger du svært rolig og med korte skritt og land gjerne på forfot. Det er nå viktig at du IKKE langer ut, men holder et lavt og rolig tempo i joggingen helt hjem. Gratulerer, du har løpt din første kilometer.

 

Punkt 4.

Nå har du en dags pause.

 

Punkt 5.

Her er selve dagen da du løper hele veien. Som tidligere nevnt så er det viktig at du tar korte skritt slik at ikke knær og hofter får unødvendig juling. Hold et lavt og behagelig tempo og land mykt på forfot slik at du ikke får unødvendige støt i ledd og sånt skitt.

 

Punkt 6.

Nå gjentas dette hver tredje dag i to uker.

 

Punkt 7.

Nå er tiden kommet for å guffe opp. På samme måte som i punkt 1,2, og 3 så skal økning av fart være målet. Rolige økter frem første kilometeren og så øker du farten hjemover. Siste 100 meterne kan du gi på. Men husk å ta korte og myke steg.

 

Punkt 8.

I dag løper du med korte skritt og myk landing på forfot. Denne gangen et jevnt og såpass høyt tempo at du blir virkelig andpusten. Hvis du må stanse underveis å puste så sørg for at du kun går. Ikke stans helt. Vent i ett minutt så gir du på igjen full guffe! Så pause i ett minutt. Så gir du på og så videre til du er hjemme igjen.

Dette gjør du til en uke før start.

 

Punkt 9.

 

Siste uken her da har du muligheten til å jogge i raskt tempo, men ikke løpe fullt ut, kun i et tempo der du kan føre en normal samtale. Dette kan du ta til det er 3 dager igjen til løpet. Så slapper du av de 2-3 siste dagene.

 

Punkt 10. Løpsdagen.

Still opp i god tid og sørg for å små jogge i svært rolig tempo siste 10 minuttene før løpet. Du skal ikke være andpusten, men varm i kroppen. Sørg for lett uttøyning før du starter.

 

Pang!!! Løpet starter og du sørger nå for å holde jevnt middels joggetempo, men hold likevel igjen. Ikke gi full gass. Vær tålmodig og løp med så jevn fart som mulig. Lett på tå og finn rytmen. Øk farten noe når du er halvveis, og gi ikke full pinne før du har 200 meter igjen. Nå gir du det du har i innspurten! Da er du i mål og har fortsatt både livet og æren i behold!

 

Et betydelig pluss i denne oppskriften er at selv de som er i aller dårligst form kan bruke dette til å bedre form og kondisjon. Du må ikke løpe for å nå målene på kort sikt, men ved å pushe litt etter litt over tid, kommer også du i mål tilslutt. Den største seieren er over deg selv. Ta tiden til hjelp og øk gradvis så VIL formen bedres etter hvert!

Mvh Willy

#bergencitymaraton #bcm #løpeglede #løpe #trene #nybegynner #helse #form #kondisjon #mestring #moro #maraton #stafett #kolleger #aktiv

Velkommen til min blogg. Jeg er utdannet Ergoterapeut og Hypnoterapeut. Jeg jobber 100% som Ergoterapeut i kommunen og har eget firma som tilbyr hypnoterapi, EFT , Livscoaching, foredrag og mer både til privatpersoner og til bedrifter. Jeg er levende opptatt av å hjelpe andre mennesker til et bedre liv og bedre helse på deres egne premisser. Jeg elsker å være i aktivitet og da særlig løping i gledestempo og jeg elsker å bidra til at andre også kan få de samme opplevelsene der livet kan leves til max! Jeg skriver mye om hverdagsaktivitet og mental trening og endring gjennom hypnoterapi og ikke minst om hva vi mennesker kan bidra med for å gjøre verden til et litt bedre sted.
Posts created 729

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top