Ta det første skrittet

 

Endring er ikke særlig vanskelig hvis man først har bestemt seg for å gjøre en endring. Det som ofte er vanskelig er å opprettholde valget om endring over tid.

Når man først bestemmer seg for å endre noe så deler man dette gjerne opp i ulike faser. En populær måte å se dette på er via en slik modell som dette.

For å endre noe en ikke ønsker å ha i livet sitt, for eksempel dårlige vaner eller en usunn livsstil, vil endring ofte føles som noe vondt som en skal påføre seg selv. Hjernen og kroppen vil så lenge som mulig ignorere ytre påvirkning for livsstilsendring. Dette vil si at ytre påvirkning ikke virker i det store og det hele ved at man kun snakker om det av og til. Nesten som med reklame så trenger hjernen å få repetert det gode budskap. Vi vil uansett oftest velge å ignorere denne reklamen samt å forsøke å bortforklare at dette er noe man behøver. Kjenner du deg igjen nå kan du bare lese videre!

Gjennom teoriene så vet vi at ignoreringsfasen også er inngangen til neste fase, nemlig overveielsesfasen. Her har man altså over tid hørt på reklame for livsstilsendring, man har så langt det er mulig forsøkt å unngå det og nå skjer det langsomt en prosess i hjernen som gjør at man nå kan begynne å overveie livsstilsendringen. Denne fasen kalles

overveielsesfasen. Her ligger også en mulighet for å gå på trynet igjen. Men er man klar over farene i denne fasen, så kan man unngå å krasje i de mest åpenbare fellene. Overveielse krever at man seriøst vurderer at endring er nødvendig. Her er det viktig å se faren med å falle tilbake i fase 1, nemlig ignorering. Men er man obs på dette så se fremover til neste fase, nemlig

VALGFASEN.

I denne fasen tas selve valget om livsstilsendring. Da er det det blir alvor inne i hodet ditt. Valg kan tas på grunn av ulik indre og ytre motivasjon. En indre motivasjon kan for eksempel være et ønske om å bli lettere. En ytre påvirket motivasjon kan jo være at legen din eller dine omgivelser er bekymret for helsetilstanden din. Da kan frykten for å pådra seg alvorlige livsstilssykdommer være med å påvirke deg til å ta valg om endring. Da er tiden inne for handling.

Handlingsfasen. Her starter reisen din for alvor. Du har kanskje tatt kontakt med kompetanse på livsstilsendring og startet et balansert aktivitetsløp der dine forutsetninger blir ivaretatt? Du har så smått begynt å gå turer ute der tempoet er såpass at du blir svett og andpusten? Du er med andre ord i gang med trening og livsstilsendring av vilje og vanesystemet ditt. Good for YOU!

Pass på i denne fasen at du ikke har satt deg for kortsiktige eller store mål, men at valget du tok i forrige fase inneholder en klausul om at denne nye livsstilen din skal du klare å leve med resten av livet. Trening og aktivitet er ferskvare og kun ved å få veiledning om deg selv og dine forutsetninger kan man klare å opprettholde trening resten av livet. Med andre ord, ikke løp rett i veggen! Det gjelder å klare å holde seg i denne fasen også. Når du er i gang og handling er iverksatt skal du nemlig vedlikeholde dette resten av livet.

Vedlikeholdsfasen er kanskje den viktigste å holde avbalansert og fornuftig. Her er det mange trør feil i forhold til å kunne leve med sitt nye og aktive liv. Indre motivasjon kan lett få seg en knekk fordi tålmodigheten ikke gir resultater så raskt som man kan forvente. Det er da man må innse og ha innsett at denne prosessen ikke handler så mye om å nå mål, men å bedre ens evne til å leve annerledes og mer fornuftig i et helseperspektiv. Ytre påvirkning kan være å ha fulgt dårlige råd om dietter eller treningsregimer som tar knekken på akkurat din kropp, samt får deg til å mislike det du holder på med. Da er veien kort til at neste fase, evalueringsfasen, forteller deg at dette ikke var noe for deg. Vondt, hardt tungt og uinspirerende der målet om en fitnesskropp gikk i vasken allerede etter en hel måned gjør at man raskt går tilbake til ignoreringsfasen.

Og for hver eneste gang dette skjer blir det stadig vanskeligere å sterte en ny overveielse om restart. Mestringstap er IKKE noe å spøke med og det er derfor man trenger kvalifisert hjelp til å endre noe.

Hvis så skjer at opplevelsen har vært negativ, så er det en utgang som ikke er ønsket. Faren for et tilbakefall til støttemedlem på treningssenteret er overhengende stort. Gjort riktig derimot så kan man ta de rette valgene, iverksette tilpasset trening samt klare å stå i dette resten av livet kun med å vedlikeholde kropp og helse på en god måte i fremtiden. Man kan til og med lære å elske denne formen for trening og selvpåført kondisjon og styrke!

 

Så oppsummert kan man si at hvis du er i en situasjon der omgivelsene dine stadig forteller deg at du trenger å endre livsstil, så er det kanskje en ytre påvirkning som det ligger noe i? Kanskje du da ikke bør IGNORERE dette, men heller OVERVEIE å ta det VALGET om endring som er nødvendig? Sett da valget ut i HANDLING, få gjerne veiledning av kvalifisert personell, kontakt for eksempel din lokale frisklivssentral eller fastlegen din og få ytterligere råd og veiledning. Først når du har lært å leve med aktivitetene og treningen kan du lære å elske å leve i denne VEDLIKEHOLDSFASEN.

Det er da ting ser lysere ut for kropp og sjel. Se for deg en ting helt til slutt. Hva skjer fremover hvis du fortsetter å ignorere? Hva skjer fremover hvis du IKKE overveier å ta et veivalg? Hvor er du da om for eksempel fem år?

Masse lykke til!

Mvh Willy

#motivasjon #endringsfaser #endring #hverdagsaktiv #aktivitet #dørstokkmila #coaching #livsstilsendring

 

 

Velkommen til min blogg. Jeg er utdannet Ergoterapeut og Hypnoterapeut. Jeg jobber 100% som Ergoterapeut i kommunen og har eget firma som tilbyr hypnoterapi, EFT , Livscoaching, foredrag og mer både til privatpersoner og til bedrifter. Jeg er levende opptatt av å hjelpe andre mennesker til et bedre liv og bedre helse på deres egne premisser. Jeg elsker å være i aktivitet og da særlig løping i gledestempo og jeg elsker å bidra til at andre også kan få de samme opplevelsene der livet kan leves til max! Jeg skriver mye om hverdagsaktivitet og mental trening og endring gjennom hypnoterapi og ikke minst om hva vi mennesker kan bidra med for å gjøre verden til et litt bedre sted.
Posts created 729

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top