Biltur er dritgøy!

 

Jeg elsker lange bilturer. Jo lenger jo bedre. Bare det å gli langs veien, mil etter mil bare for å oppleve hver centimeter vi reiser forbi. Dritdeilig!

Ok. Pur glede over bilturen i går er vel lov. I dag svømmetrening i kveldsol. Nydelig. Og temperaturen i vannet var +25 

I love it!

Mvh willy

#hverdagsaktiv #ferie #svømming 

Bildedryss

 

Deler tre bilder i dag. Mer spennende stoff kommer snart! 

Ønsker alle en fin ferie!

Nytt design i dag

 

Heisann godtfolk!

Som dere ser på bloggen er det en litt annen design enn det som har vært. Dette designet er mer ryddig enn det jeg hadde synes jeg og jeg håper dere alle liker dette. Dette skyldes at jeg er med i blogg.no sitt nye partnerprogram.

Gi gjerne en lyd om det er ting dere ville ha endret!

Dagen i dag har som vanlig på en Søndag, inneholdt løpetur på en mil. Eller rettere sagt 1,2 mil. Rett skal være rett.

Jeg får mange spørsmål om hvor mye jeg løper i løpet av en uke og hvor fort jeg løper, hvor langt jeg løper og slikt. For å svare på dette er det slik at jeg ikke har noen som helst mål med løpingen annet enn at det skla være egnet til å ivareta helsen min.

Jeg løper aldri for å nå mål, fordi jeg er av den oppfatning at mål fører til stress og mål fører til potensielt nederlag hvis man ikke klarer å gjennomføre. Så jeg løper kun av pur glede. Glede av å holde kroppen i bevegelse, glede over at formen er bra.

Like fullt teller jeg meter og kilometre. Jeg gjør dette fordi jeg liker å løpe langt, men ønsker samtidig å ikke løpe alt for langt. Det er ikke så interessant for meg. Jeg løper også for å bli sterkere i bena og i rygg og hofter. Dette gir meg svært mye glede.

SÅ finn din aktivitet, dyrk den og gled deg over å være i bevegelse i stedet for å irritere deg over å ikke nå målene dine.

 

Mvh Willy

#blogg #blogger #Hverdagsaktiv #aktivitet #motivasjon #glede #meningsfullt

 

Å du deilige sommer!

 

Varmen de siste dagene har slått oss litt ut her vest i havet, men en fin bris fra havet har gjort dagene og tilværelsen levelig og vel så det. Ispedd is, og annen kald drikke godt blandet med feriemodus og livsnyting er tilværelsen omtrent såpass perfekt som det er mulig å få den.

Og de siste ukene når alle andre har hatt ferie, så har altså jeg hatt gleden av å nyte langvarig sydentemperaturer, sol og sommer. Da er det faktisk en glede å gå på jobb. I alle fall for en vestlending fra havet der regn, vind og iskalde nordavinder er selve symbolet på sommer. Vanligvis.

Selv om jeg synes synd på dem som opplever store tap som følge av været, så er det likevel deilig for oss med revmatiske plager og gikt i gamle skrotter.

Måtte sommeren vare til samme tid neste år.

Man kan ikke annet enn å glede seg over endelig å få smake det sydeuropa og forøvrig alle andre syden steder opplever hvert år. I alle fall for oss med innbarka flyskrekk som ellers har store vansker med å reise til slike steder.

Igjen så har vi så mye å glede oss over med en slik sommer at til og med klimaspørsmål skal få lov å ligge mens jeg nyter øyeblikkene her og nå. Ikke det at vi skal glemme klimaet og at supersommeren muligens ser ut til å være et resultat av menneskeskapte endringer. Vi skal arbeide for å hjelpe vår felles jord og felles arv. Bare ikke akkurat nå. Etter sommeren, eller til helga, kanskje.

La oss vente litt med problemer. La oss lære å nyte øyeblikkene, men samtidig gi vår skjerv til et bedre miljø, økt samhold og vennskap over alle grenser. Men la oss også få slippe å ha dårlig samvittighet for at vi koser ræven av oss. Akkurat nå! La oss slippe moralisering over alt mellom himmel og jord fordi vi av og til slipper ned skuldrene, griper tak i ølglasset, klasker tre feite burgere på grillen, kaster klærne og lar solen steike bleke kropper. La oss slippe alt tytet om alle problemer som kan oppstå fordi, fordi, fordi.

Nei, her sitter jeg altså å nyter både solnedgang, øl og har hatt en halv meter med usunn kebab til middag. Jepp, den var en halv meter og jeg gaflet i meg alt!

Så tenk da det alle gode lesere,  nyt øyeblikkene, nyt sommeren, nyt livet og hverandre. Alt annet kan vente til det er det som er viktig. Alt til sin tid!

Mvh willy

#hverdagsaktiv #motivasjon #aktiv #aktivhverdag #aktivitet #liv #livsglede #jobb #sommer #sol #nyt #sotra #ågotnes #livsnyter

Ferie!

 

I dag er det bare en ting å si!

Ferie!

Ønsker alle andre en fortsatt god sommer. Og folkens, husk å lese, like og dele bloggen vår for masse sommerartikler, gode tips samt et og annet om livet i tillegg.

 

 

Sannheten om trening

 

Så er man i gang igjen. Den ene etter den andre strekker kropper, muskler, lunger og alt det remmer og tøy kan holde i jakten på den perfekte kroppen. Reklamer på tv, blogger og media ellers pøser på med salgbare argumenter på hvordan man skal oppnå dette på kortest mulig tid.

Og vi, både du og jeg og alle vi kjenner faller for triksene. Reklamen jager oss ned som i en scene fra hunger games, drar oss inn på sentre og det eneste som slankes er lommeboken vår. Tv selskapene følger opp med det ene programmet etter det andre som retter spesifikk tungt skyts mot samvittigheten vår og mot selvtilliten som stadig vekk når nye dybder i det vi passerer speilet i gangen. Man kan tro at vi som har levd en stund ikke lar oss felle av slike åpenbare og simple triks fra de som lever av å influere andre, men sannheten er at vi alle, unge som gamle, lar oss påvirke. Alt fra Paradise hotel, til Lars Monsen minutt for minutt er med å gi oss dårlig samvittighet hvis vi ikke er i posisjon til å delta eller har de fysiske forutsetninger for å kunne forlate den egentlige virkeligheten som heter jobb, økonomi, unger, sure koner eller menn, angst eller annen psykisk sykdom eller simpelthen det faktum at kroppen ikke vil gjøre det hodet forteller en. Eller motsatt.

 

Men, folkens, sannheten er at dette kun er en luftspeiling. En Fata morgana i en ørken av virkelighet. For sannheten om trening er egentlig såre enkelt. Alle kan trene, ikke alle kan få superkropper, kjendisstatus, masse penger og et lykkelig liv uten hardt arbeid, flaks og total dedikasjon.

Hva mener jeg med dette? Jo, nettopp det jeg sier. La oss se litt nærmere på dette med superkroppen og trening først.

Mange som hiver seg på treningsbølgene i sterk tro på superkroppen, ønsker at dette skal skje etter kun kort tid. Det vil si innen et år eller mindre. Sannheten er at hvis man skal ha en superkropp så trengs det årevis med dedikert trening sammen med et tilrettelagt kosthold. De som trener slik er gjerne i samme kategori som toppidrettsutøvere. I hvert fall hvis man regner i antall timer man legger ned i treningen og i hvordan de må ofre tid til å kunne gjøre dette på heltid. Nytter liksom ikke med masete koner eller unger, ledsaget av tidsklemme, barnehage eller jobber som har lange dager og korte ferier.

Så sannheten om å oppnå dette er total dedikasjon og oppofrelse innen det å nå sine mål. Det er ikke umulig å klare det, men høyst usannsynlig for de mange og vanlige av oss.

En annen sannhet her er at alle dem som sliter med kropper som ikke klarer og hoder som ikke vil eller kan klare det å komme seg opp og frem sånn uten videre, er at mye baseres på flaks. For å kunne klare å komme seg opp der som de såkalt vellykkede sitter så kreves det at man er på rett plass til rett tid. Mye skyldes flaks med andre ord. Flaks og hardt arbeid, samt forsakelse av andre viktige ting i livet.

 

Så det egentlige og store spørsmålet er jo da med rette om man virkelig har det som kreves for å kunne nå alt dette. Og spørsmålet kan dras videre til om dette egentlig er nødvendig? For er de egentlig så mye mer vellykket, lykkelig eller fornøyde enn oss andre vanlige dødelige som gjør vårt beste med de skavanker og vanskeligheter livet byr på?

 

Sannheten om dette er nei. Svaret er egentlig såre enkelt. Ingen av oss har mer enn ett liv utdelt og vi bør gjøre vårt beste for å ta vare på det vi har, i den settingen som vi til dagen lever i. Sannheten om trening er at det egentlig handler om å være mer aktiv enn inaktiv. Sannheten om trening er at livet skal leves, og da må kroppen holdes i form, ikke tilføres superkrefter med mindre man er dedikert til dette og vet hva det innebærer. Sannheten om flaks er at denne ikke kan styres, men oppstår i tilfeldige bolker alt ettersom shit happens. Det er små sjanser for at man kan bli rik og berømt fordi man ligger på sofaen og drømmer, med mindre man leverer lottokupongen og vinner usannsynlig mye. Flaks er ikke noe man har men noe man en sjelden gang får.

Sannheten om trening er at alle kan og bør gjøre det for å leve med så god helse som mulig. Sannheten om trening er at de fleste klarer seg lenge med det å kunne holde kroppen i god form uten å måtte ofre ALT i kampen eller forsøket på å se ut som en deltaker i Paradise Hotell. Sannheten om trening er at alle som vil kan klare å gå på fjellturer hvis man vil uten at Lars Monsen nødvendigvis holder deg i hånden.

Sannheten om trening er at man er sin egen lykkes smed, der oss vanlige mosjonister klarer seg utmerket godt med daglig aktivitet som gjør oss glade og rik på opplevelser, der flaks av og til dukker opp og gir et kortvarig glimt av glede. Den rikdommen vi søker bør ligge i de nære ting og opplevelser der hjertet smiler og lommeboken har det godt nok. Den superkroppen vi ønsker oss kan vi alle klare å få hvis vi klarer å spise sunt og trene innimellom. En superkropp som er i stand til å ta vare på en selv, barn og eventuelt barnebarn og familie. Sannheten om trening er at den er gratis, den er tilgjengelig og den krever kun at man deltar i den når den ber om oppmerksomhet de få gangene i uken som skal til. Eller de 60 minutter om dagen som er gunstige for helsen vår.

Sannheten om trening, motivasjon og selvbilde er at speil kun viser det som er på utsiden. Den viser ikke det gode på innsiden i oss. Selv om det er en klisje er den ikke mindre sann for det. VI ALLE ER GODE NOK! VI ALLE ER BRA NOK! VI ALLE KAN DET VI VIL!

Aldri glem det! Det er nemlig sannheten!

#trening #sannhet #lykke #livsnyter #aktivitet #helse #rikdom #oppleve #psykiskhelse #hverdagsaktivitet #hverdagsaktiv #livsstilsendring #sotra #naturen

 

 

 

 

 

Negative bølger!

 

Altfor mange mennesker sitter rundt omkring og sturer, er lei seg, ensomme og med vondter både her og der. De finnes over alt. Spesielt de som faller ut av arbeidslivet tidligere enn det de selv ønsker har ofte en selvoppfyllende profeti om at de aldri kan komme seg i jobb igjen, og at de aldri kan komme til og får et annet liv enn sofaen, tv`en og godstolen hjemme. Ferdig. Alle de som snakker om trening og aktivitet vet faen ikke hva de snakker om, de har for pokker aldri kjent på «MINE» smerter! Til pieces med dem alle sammen. Tror dem det er bare å begynne å løpe og styre på slik at man får hjerteproblemer i tillegg?

Slik lyder dagens innlegg.

For å sitere en av mine helter fra filmens verden, nemlig Donald Sutherland fra filmen «Kelly`s heroes», «oh, those negative waves, Moriarty».

Mange har vært igjennom eller holder for tiden på å gå igjennom en hel mengde med dritt vi ikke trenger. Noen ganger kan det virke som om tilværelsen aldri blir den samme. Men har du tenkt på at det ofte er deg selv som setter dine egne begrensninger?

La meg utdype dette ved å vise til dette innlegget her på bloggen om ryggproblemer.

Når man sier til seg selv at alt er dritt, ja så er det slik det er. Det er ikke slik at du nødvendigvis tar feil i det, men har du tenkt å bli der lenge eller? Har du tenkt å koke suppe på alt som er negativt i livet ditt bare for å kunne synes synd på deg selv? Har du tenkt tanken at det er faktisk ikke så mange som kan gjøre noe for deg og din situasjon hvis du ikke tar tak i det selv? Noen kan ha utmerket god støtte rundt seg i alt det negative som skjer i ens liv, men likevel sitter dem der å synes synd på seg selv. Denne formen for selvpining og selvhating oppfyller i alle fall profetien om at verden går til Helvete.

Da er spørsmålet om du er av den typen som vil sitte på toget på den motorveien på vei til en tilværelse der fanden har det Ok og du selv ikke!

Eller kan du kalkulere at det enkleste er å ta noen tap i livet, akseptere det, og så legge det bak deg?

Livet består av tap og seirer. Noen får mange seirer og andre igjen mange tap. De som klarer seg er ofte dem som evner å ta tapene, og så gå videre. Det er ofte slik at noen tap er tyngre og vondere enn andre, men er det noe livet har lært meg så er det at det alltid kommer seirer, hvis man ønsker det sterkt nok og hvis man evner å se det positive i alt. For mange år siden begynte jeg å se på hvordan man kan se etter det positive i det negative, og dermed samle på kunnskap som gir meg styrke til å takle det som måtte komme av dritt fra omverden. Slik at i dag klarer jeg faktisk å se på at midt i kriser og negativitet, finnes det nye muligheter og ny kunnskap som jeg kan dele med andre. Det er meningsfullt og faktisk spennende å oppleve.

 

Vi har bare et liv i følge de fleste som ikke tror på flere liv etter døden. Jeg er av den kategorien. Jeg har vært igjennom mye i livet og jeg har også lært mye. Hva med deg?

De fleste får ny giv hvis man VELGER Å TENKE ANNERLEDES. Det er jo ikke sikkert at måten du tenker på i dag, er det som er den riktige måten å tenke på?

Eller hva sier du, Moriarty? «Time to change your negative waves?»

Mvh Willy

#hverdagsaktiv #negativitet #forandring #endring #positivitet #Tenke #livsstilsendring #aktivitet #utbrent #livet

 

 

 

 

 

Et enslig bilde av sommer

 

Et enslig bilde av sommer. Regnet pøser ned utenfor her nå. Sommeren er tilnærmet lik normal igjen og for mange er regnet virkelig etterlengtet. Selv lengter jeg til strendene på Øland, og lange joggeturer på Tyløsand i vårt flotte naboland. Snart er vi der. Og når vi har vært der så ser vi frem til enda mer sommer og fine dager med familien i Larvik og med handleturer og opplevelser i fantastiske Stavern.

Snart. 

Mvh Willy

#ferie #avslapping #livsnyter #livet #livsglede #jobb #sommer #sol #hverdagsaktiv #aktiv #aktivhverdag #aktivitet 

Djevelen på skulderen

 

 

 

Jepp, han sitter der på skulderen din og hvisker demotiverende små usannheter bare for å slippe å være med deg ut på løpetur i lett regn og relativt mye vind.

Det er jo slik at når hele kroppen og ikke minst hodet stritter i mot når fornuften din ønsker å ta seg en løpetur, at det er lett å snuble i en alt for høy dørstokk. Inaktivjævelen som sitter på skulderen er ikke lett å få vekk. Motivasjonen din saboteres jo lenger du grubler på om du skal ut eller om du skal ta det til helgen.

Hus da at det ikke er lurt å gruble for mye. Det er bare å klaske til jæveltrynet på skulderen og tutle seg ut på løpetur. Ikke bestem deg på forhånd hvor langt eller fort du bør eller skal løpe, bare løp. Begynn rolig de første kilometerne og nyt den rolige økten før du bestemmer deg for om du skal løpe hjem eller om du tar en runde til. Ender du opp med en rolig joggetur på rundt 3000 meter skal du være mer enn godt nok fornøyd.

Selv gidder jeg ikke å fundere så mye på om jeg skal ut å løpe eller ikke. Jeg bare bestemmer meg og så gjør jeg det. Jeg vet jo at hodet svikter hvis jeg grubler og jeg vet også at hvis jeg bare kommer i gang så er det særs mye deiligere enn å bli liggende på sofaen.

Husk at du trenger ikke løpe heller for å få effekt, men gi da på med powerwalk i 15 minutter, så snur du og powerwalker hjem igjen. Det blir 30 minutter med knallgod trening.

Så klask til din egen demotivasjonsjævel, tross ham og lær deg til å bare komme seg ut enten du har et mål eller ikke. Begynn å gå eller løpe, så er du i gang uten at jævelen på skulderen får makt over deg.

Mvh Willy

 

#aktiv #hverdagsaktiv #løpetur #kveldstur #løpeglede #helsefordel #30minutter #motivasjon

Fibromyalgi – En #usynligsykdom

Reklame | das//adidas//adidas//adidas//2XU

fibromyalgi

 

 

 

adidas//adidas//adidas//adidas//2XU

 

Hallo alle gode mennesker. Dagens innlegg inneholder reklame// Ta en tur innom sponsorene mine for hyggelige og flott tilbud. Klikk dere inn på bildene over! 

I en rekke innlegg her på bloggen har jeg hatt et særlig fokus på lidelser og diagnoser som kommer under det vi kaller #usynligsyk. #Usynligsykdom er et mye større problem for svært mange, enn selve sykdommen, da stigmaet rundt tilstander som man ikke kan se med det blotte øyet er stort og fører ofte til at folk får sterkere symptomer, økt smerte, og dårligere psykisk helse.

Listen over #usynligesykdommer er lang som et vondt år og mange har bedt meg om å nevne spesifikt ulike sykdommer.

Jeg vil skrive mange flere innlegg fremover der de ulike diagnosene vil bli tatt opp, samt gi gode råd om hvordan man kan takle dem bedre. I dag vil jeg starte med Fibromyalgi.

Fremover vil jeg ta opp:

#/CFS/ME

#Kreft

#IBS

#Aspergers/autismelidelser

#Psykiske lidelser

#Muskel – Og skjelettlidelser

#Ryggsmerter

#Metabolsk Syndrom

#Lipødem

Listen er svært lang og dere må gjerne gi meg tilbakemeldinger om spesifikke ting som bør nevnes og gis faglige råd om fra ergoterapeuten. Her kan man også få råd om hvilke rettigheter man har innen hjelpemidler som NAV yter støtte til opp mot din tilstand. Det er mange hjelpemidler som kan være aktuelle for at hverdagen din kan bli lettere.

 

I dag ønsker jeg å rette fokus på FIBROMYALGI.

Trening og aktivitet er et av flere viktige våpen mot denne diagnosen. Norsk Helseinformatikk beskriver den kort som 

 

«Fibromyalgi er kjennetegnet ved kroniske muskelsmerter med varighet i minst 3 måneder. Tilstanden blir ofte mer plagsom med tiden, og mange av pasientene kan fortelle om plager allerede fra tidlig ungdom. De fleste som får diagnosen merker en stadig forverring av tilstanden, og opplever at det er blitt tungt å leve med smertene.»

Svært mange har denne tilstanden med store plager som gjør ens hverdag smertefull og til og med ufør i mange tilfeller.

Det finnes ikke noe entydig svar på hva som gjør at noen får fibromyalgi. Tidligere var det vanlig at mange oppfattet dette som en angst eller psykisk relatert sykdom. I dag vet man imidlertid bedre. Det er i dag konsensus om at fibromyalgi er en forstyrrelse i sentralnervesystemets regulering av smerte. Altså litt enklere forklart, at der andre får vondt av noe, der får personer med fibromyalgi vondere.

 

Så hva gjør man med dette?

Det er lett å tenke seg til at medikamentell behandling er en hovedbehandling. Tradisjonelle smertemedikamenter har imidlertid ikke vist seg å ha noe særlig god effekt. Slik at blandingsbehandlinger der man endrer livsstil, lærer å leve med smerter, enkelte smertestillende medikamenter og sist men ikke minst, fysisk aktivitet, har vist seg å kunne gi mennesker med fibromyalgi best mulig hverdag.

Fysisk aktivitet er den behandlingsformen som gjennom studier har hatt størst effekt på flest.

Det å øke sin kunnskap om at fibromyalgien ikke er ødeleggende for kroppen, men mer som en kronisk smerteopplevelse, kan hjelpe på mange. Kunnskap om egen sykdom er viktig og det finnes mange gode ressurser der ute på nettet om dette temaet.

 

Sjekk ut Norges Fibromyalgi forbund her.

 

Fysisk aktivitet er viktig ved mange sykdommer og tilstander. Dette vet vi med sikkerhet og jeg har gjennom mange års erfaring med fysisk aktivitet og aktivitetsanalyser som jo utgjør selve grunnstammen i ergoterapifaget, erfart at fysisk aktivitet og trening har effekt. Og da også gjerne i sammen med andre behandlingsformer som meditasjon, yoga og liknende. Det mange imidlertid gjør feil her er å kontakte hjelp som ikke uten videre har den kompetansen som kreves for å balansere dette.

Ergoterapeuter og fysioterapeuter som har arbeidet med disse problemstillingene over tid, er gjerne de som er best kvalifisert til å balansere aktivitetsnivået hos mennesker med Fibromyalgi.

Ergoterapeuter har gjennom sin utdanning særlig fokus på balansen mellom aktivitet og hvile, noe som er essensielt i tilnærmingen til ulike smerteproblematikker og tilstander som for eksempel Fibromyalgi. Gjennom spesifikke kartleggingsmetoder og spesifikk tilnærming til det å finne lystbetonte og balanserte treningsaktiviteter kan vi som ergoterapeuter finne de individuelle små, men viktige forskjellene som gir en riktig og avbalansert aktivitet. Det er altså ikke bare å gunne på. Slik at når du leter etter #coacher og motivatorer så bør du finne folk som har de grunnleggende kvalifikasjoner utover kun treningskunnskap og kunnskap om kosthold.

Når man har Fibromyalgi er det å anbefale trening som gir bedre kondisjon. 

Når kondisen blir bedre, får man større overskudd og en større muskelmasse gjør hverdagen enklere. Kondisjonstrening vil også gi en følelse av mestring som igjen er med å redusere smerter. Lett til moderat kondisjonstrening er å foretrekke. Aktivitet og trening med såkalt eksplosivitet er ikke å anbefale. Dette kan være ballspill, løping med høy intensitet og trening der muskler og ledd får høy belastning.

Uansett er det viktig å ikke isolere seg, men søke den hjelpen man trenger for å kunne være både sosialt aktiv og i en riktig #aktivitetsbalanse. Og heldigvis er tiden da en ergoterapeut kun ble sett på som formidler av hjelpemidler definitivt over!

Ønsker dere alle en fin og fredfull dag i kjærlighetens tegn.

 

Mvh Willy

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top