Fridykking vest i havet!

Dagens aktivitet var altså som nevnt i går, fridykking. Vi hadde gjort klart alt i går og vi var to som skulle i vannet i dag.

Dagens dykketur var årets første tur i vannet. Fridykking er jo en glimrende aktivitet der hele kroppen virkelig får kjørt seg med svømming, dykking og gjennombevegelse for hele kroppen. Les mer om fridykking her.

 

Vi er ikke så ofte ute og dykker om vinteren, da vi liker det litt bedre når vannet ikke får ansiktet til å bli lammet på grunn av kulden. Fordelen med å dykke om vinteren er at vannet er rimelig klart på grunn av mindre algevekst i vannet. Uansett er forholdene for fridykking her ute vi bor, noen av Norges beste. Krystallklart vann og mye fisk, skjell og krabbe.

 

Vi hadde pakket for bål og pølse på spidd. samt selvsagt dykkerutstyret. En fordel med fridykking er at du dykker uten medbrakt luft. Dette gjør at man trenger lite utstyr og det er veldig lett å ta på seg drakt og bare hoppe uti, nær sagt hvor som helst.

Vi hadde ikke planlagt noe lang tur, da vi nok hadde en anelse om at kulden ville sette en naturlig stopper for aktiviteten etter kort tid. Vel fremme var meg og guttungen rask med å komme oss uti, mens Merethe og andre guttungen styrte med bål og pølser. Uti vannet tok vi på oss maskene og stakk hodet under. Kuldesjokket traff ansiktet mitt som et hammerslag! Jeg stakk ansiktet opp igjen av vannet og prøvde å si noe, men leppene hadde frosset fast til hverandre og kjevemusklene var lammet. I alle fall så føltes det slik. Men gubbevare så deilig det var!

 

Vi fikk oss et par runder rundt i den lille fine viken vi var i før vi gav opp på grunn av brainfreeze og lamme lepper. Det kom rare lyder ut av munnen når vi forsøkte å snakke siden leppene ikke virket lengre. Heldigvis er draktene vi har 7 mm og beregnet til vinterdykking så vi fryser ikke på kroppen. Uansett så er dette en aktivitet som jeg uten tvil kan anbefale. Ta et fridykkerkurs med en venn og sett i gang! Dette er også en mye billigere sport enn å måtte kjøpe fullt dykkerutstyr og styre med luft og slikt. Frihetsfølelsen ved fridykking er ubeskrivelig og man ender fort opp med å være timesvis i vannet.

Les litt mer om fridykking og undervannsjakt her.

Vel på land var det kaffe og varme pølser. En flott dag i solskinnet og en perfekt start på Lørdagen. Noen koser seg på fjellet, andre på sjøen og vi i vannet! Perfekt!

 

Nyt påsken!

#hverdagsaktiv #fridykking #sjø #sol #kaldt #vannet #bål #pølser #familietur #påsketur #havet #kuldesjokk

Påskeaktivitet

 

Fisketur!

 

Vi er heldige som bor nær fantastisk natur her vest i havet utenfor Bergen. Her har vi utallige muligheter for et rikt aktivitetsliv i skog og mark, fjell og sjø. Her er noe for enhver smak med andre ord. Det å være aktiv i naturen gir deg noe helt ekstra. En ekstra innsprøyting av glede, lykke, og frihetsfølelse. Alle vet jo hva som skjer når vi trener og at dette er svært gunstig for både kropp og sjel, men aktiviteter som er krydret med fri utfoldelse i naturen, er mer effektivt enn noe annet.

 

Og spesielt vi her i Norden trenger å komme oss ut i naturen. Spesielt på dager som dette når solen skinner og været synes å ønske lyset og våren velkommen. Og spesielt lyset vil være særlig gunstig for oss som en hel vinter har vandret i mørket.

Lyset og solen vil være en naturlig kilde til d vitaminer, men lyset vil også løfte tungsinnet vekk fra sjelen. Man blir rett og slett mindre deprimert av å være ute i lyset.

 

Trening hele påsken er fint for alle, men det er nå min mening at man skal bruke mer tid når lyset varsler vår og fridagene er mange, på å bare nyte vår frie natur. Og har du aktiviteter som er særlig lystbetonte for deg så er tiden inne for å sette i gang.

Selv har jeg hatt med familien på fisketurer de siste dagene. Vi har kost oss med sjokolade, kaffe og pølser, samt nytt det å spasere fra fiskeplass til fiskeplass. Og det har definitivt gjort at man blir i bedre humør.

 

I morgen skal vi ut igjen og denne gangen blir det fridykking. Dette blir årets første tur i havet på jakt etter kamskjell og krabbe. Kanskje litt undervannsjakt også. Det å svømme rundt i et par timer med dykking ned til 10-12 meter er hard trening. Men når man gjør noe som er såpass lystbetont, føles det kun som ren moro. Og i selve aktiviteten, går man inn i en slags flow følelse, der man glemmer tid og sted. Noen som har hatt det slik?

 

Og når kvelden kommer kjenner man at kroppen har fått sitt. På en god måte! Og da har dagen vært vellykket, trening er gjennomført, glede er inntatt og lykken er fullkommen!

 

Hva er din flow aktivitet? Hva er aktiviteten som gir deg en følelse av å glemme sted og tid? Gi oss gjerne en kommentar på dette slik at andre kan bli inspirert av hvilke aktiviteter du driver mest med!

 

Nyt dagene og fortsatt god påske!

#aktivitet #helsefordel #lyset #depresjon #fisketur #familien #lystbetont #kos #vinter #vårlig #sol #påskeaktivitet

Ikke sant?

EN av de viktigste faktorene for å være inaktive i dagens samfunn er ensomhet. Ensomhet har mange ansikt og mange former. Det viktigste er å være klar over at det er ikke bare å trykke på en knapp så har man mange venner. Det er viktig at vi i dagens samfunn forstår at en av våre største helseutfordringer er nettopp ensomhet og de problemer dette forårsaker. Ensomhet fører til nedsatt helse. Vi må forstå, og vi må aktivt forebygge dette gjennom økt satsing på psykisk helse. Jeg vil gjerne i dagens innlegg si litt om hvordan jeg har opplevd sosial angst tidligere. Dette er nå lenge siden, men smerten er fortsatt der. Og jeg vil formidle dette fordi jeg ønsker at andre som ikke har opplevd dette kan få et lite innblikk i hvordan dette kan være for den enkelte.

 

Man må forstå, før man kan prøve å endre! Ikke sant?

 

Jeg er ikke ensom. Jeg har bare ikke lyst til å delta. Jeg velger vel selv hva jeg gjør og hvor jeg går, ikke sant?

Jeg trenger ikke løpe på byen for å treffe andre mennesker. Ei heller stikke bort til naboen for å slå av en prat. Jeg velger da selv hva jeg skal, ikke sant?

Jeg trenger ikke delta på jobbtilstelninger. Dette er jo egentlig en sammenblanding av jobb og privatliv. Ikke sant?
Vi trenger da å ha en profesjonell holdning til jobben? Ikke sant?

Jeg synes det egentlig er best å bruke tiden hjemme jeg da. Jeg trenger ikke å løpe hit og dit. Er jo mest stress med slikt da. Ikke sant?

Jeg vet jo inderlig godt at ingen inviterer meg uansett så da er jo det heller ingen vits i å invitere seg selv eller andre hit. Ikke sant?

Det er uansett ikke noe vits i å gå ut for å møte våren heller. Så mange rare mennesker der ute som ikke passer meg. Så bedre å sitte inne å spille Battefield 1  på PS4. Ikke sant?

Trenger heller ikke løpe livet av meg og stresse ræven av meg med trening heller. Livet er for kort til å kaste det vekk på slit. Ikke sant?

Ja, jeg vet nok at de ser på meg som den teite. Jeg vet de ser på meg som snål. Jeg vet de ser på meg som inaktiv og lat. Jeg vet de ser på meg som rar. Jeg skjønner også at de ser på meg som en taper. En som ikke passer inn. En som, ja vet da pokker jeg. Jeg vet det nok. Ikke sant? De kaller sånne som meg, ensomme. En som ikke hører til. De kaller meg alt mulig, tror jeg.

 

Det er sånn jeg lever mitt liv. Det kan vel jeg selv bestemme. Ikke sant?

Nei, jeg trenger å nyte livet her. Bak gardinene. Den jævla solen lager uansett gjenskinn i pc skjermen. Jeg trenger faen ikke å høre ringeklokken på døren. Den har jeg koblet ut. Faens tyt! Ikke sant? 

Jeg trenger kun å ligge her fordi jeg trenger ro. Ikke alle slags folk som skal fortelle meg at det er mitt eget ansvar! Hva faen vet de? Vet de hvordan sånne som meg har det? Vet de hvordan livet kan føles? Vet de at det de gjør er vondt for meg? Vet de at ikke alle er lik? Jeg er jo meg. Ikke sant?

Skjerp deg! Sier de. Ta deg sammen! Sier de. Det er ditt ansvar! Sier de. Jævla enstøing! Sier de. Stakkars dust! Sier de. Glem dusten, vi stikker! Sier de.

Jeg skulle ønske. Skulle drømme. Skulle gitt. Skulle gjerne vært. Skulle ledd. Ja, skulle ledd. Det hadde vært fint! Ikke  sant?

 

Vet du? Alt går an å endre. Håpet kan man aldri ta vekk. Ikke sant?

 

I denne lille teksten med korte beskrivelser, kan nok mange kjenne seg igjen. Mange har opplevd perioder med ensomhet og mange står i det hver eneste dag. Jeg selv tenkte slik og jeg vet at mange andre tenker slik der man sitter hjemme og kjenner på ensomhet. Ensomhet burde ikke eksistere. Men ved å forstå hvordan mange ensomme tenker kan man kanskje begynne å tenke litt på hvordan man kan gripe det an når man har venner og kjente som opplever slikt. For som sagt, “bare ved å forstå, kan man begynne å endre noe”

God påske!

#ensomhet #helse #angst #psykiskhelse #empati #helse #sosialangst #inaktivitet #bryseg #psykiatri #endring #forandring #ensom

 

Sommerkroppspress 20dittogdatt

Er du som de fleste av oss andre vanlige mennesker så faller du lett for reklamen som tilbys av kreti og pleti.

Reklame er jo nettopp designet for å påvirke oss. Og da påvirke oss til å skaffe oss akkurat det produktet som det reklameres for. Ikke uvanlig så rettes produktene mot de gruppene som er potensielle kjøpere. 

Dette vet jo de fleste. Det man derimot ikke tenker så mye på er den påvirkningen reklame har på den enkeltes liv. Livet, avgjørelser, valg og venner og mye mer. Reklamen er både skjult og tydelig tilstede. 

Denne skjulte reklamen er den som påvirker deg ubevisst. Hvis jeg repeterer en ting mange ganger om noe du finner interessant eller irriterende, alt ettersom, så er sjansen stor for at jeg allerede har klart å påvirke deg i en eller annen retning. Helt uten at du tenker over det. Kult ikke sant? 

Eller skremmende?

Slik brukes reklamen overalt for å påvirke oss til å skaffe et produkt eller velge slik og slikt. 

Så det er ikke tilfeldig at for eksempel sommerkroppen 20 ditt og datt ble et begrep. Treningssentrene lever jo av at man skal komme dit å trene og det er jo selvsagt fair. Men for mange blir presset for stort. Sommerkroppen og målet mot dette blir en svøpe der mestringstap blir resultatet istedet for en sunn og spretten kropp.

Dette fordi at mange trenger noe mer enn bare å gyve løs på trening. Mange har ulike issues som MÅ fikses før man starter å trene vilt!

Hva med å reklamere litt for psykiatrien? Litt mer enn det vi gjør i dag? Hva med å rette målrettet reklame mot våre folkevalgte slik at satsingen på psykiatrien blir større. Sats på forebyggende tiltak samt gode behandlingstiltak for de som er rammet av rus og psykiske vansker. Gevinsten vil være fomidabel både i et samfunnsøkonomisk perspektiv, men også for det enkelte menneske, deres familier og deres venner. Kan ikke være så vanskelig vel? Sats på mennesker i stedet for veier!

Nå er det jo slik at reklamen også innbefatter oss som bloggere. Vi har et særlig ansvar. Valgene vi tar og bildene vi legger ut påvirker de som leser. Vi har da en fordømt plikt til ikke å øke presset på de mange som ikke bare kan løpe i gang trening og livsstilsendring, men trenger hjelp for å komme dithen at kroppen får en bedre helse først og fremst. Til det repeterer jeg gjerne! Politikere, vær tøffe nok til å bruke mer penger på forebyggende tiltak og bruk de riktig! Bloggere, tenk over at alt ikke nødvendigvis er inspirasjon, men en kilde til økt press på mange. Just my two cents.

Ikke alle er klar til å arbeide for sommerkroppen 20 dittog datt før de har kvittet seg med sommerkroppspress 20dattogditt. Det bør vi alle tenke over. Også jeg. 

Og vi alle bør bli mer bevisste over hva som kommer først. Og aller først kommer reklamen, deretter er det opp til oss å ta valgene! Så ta det riktige valget for deg! Mitt valg er enkelt. Bedre helse resten av livet! Så enkelt er det.

Fortsatt god påske til alle!

#helsegevinst #helse #motivasjon #inaktivitet #aktivitet #reklame #livsstilsendring #psykiskhelse #helsefordeler 

 

Bilder i kveld

 

I dag har det vært en stille og rolig dag med bursdagsfeiring i  huset her vest i havet. Min sønn ble 16 år i dag og vi har brukt dagen til å feire ham. Kvelden har gått med på å gå igjennom bilder fra galleriet mitt og da jeg ikke har skrevet mer om noe denne dagen kan jeg jo like gjerne dele et par bilder i stedet for.

 

Kunsten min er viktig for meg og jeg elsker å bruke fotografiet kreativt og lager gjerne bilder som er interiør statements i store formater. Jeg synes det er veldig kjekt å kunne bruke min kreativitet til å utforske det som er rundt oss og blir selvsagt ekstra glad når folk kommenterer og liker det jeg gjør.

 

Noen ganger er det kjekt også å se prosessen med bildene fra start til vegg. Dette gir en selvsagt en ekstra stor glede og mestringsfølelse. Å se sine egne bilder i stort format på veggen trykket på aluminiumsplater er selvsagt svært tilfredstillende.

 

Nok om meg nå. Har du en eller flere kreative talenter? Fortell meg gjerne i kommentarfeltet hva det er som du liker og hva din kreative side er!

Her følger et par fotografier type fine art fra meg. Fortsatt god påske til alle!

#påske #bilder #interiør #kunst #veggbilder #foto #fotograf #fineart #fotokunst #kunstner #kreativ

 

Omorganiser kjøkkenet ditt. Flytt på ting og gå ned i vekt!

 

Visste du at du kan redusere mengden mat du tyller i deg med inntil 20 prosent i løpet av middagen?

Visste du at med enkle grep så kan du legge på deg mindre enn før og det kun ved å omorganisere kjøkkenet ditt?

Vi mennesker er i utgangspunktet late. Dritlate! Og vi mennesker ELSKER å gjøre ting så ukomplisert og enkelt som mulig. Vi vil nesten løpe ti mil hvis dette hadde gitt oss et enklere liv og en mer avslappet tilværelse. I hvert fall nesten. Kanskje i alle fall 10 meter. Kanskje.

 

Det finnes selvsagt latent i oss og i vår evolusjon at vi hele tiden vil søke de enkle løsninger. I tidligere tider var dette nødvendig for å overleve. Blant annet da steinaldermannen skulle ha middag og måtte løpe rundt å forsøke å fange en mammut med hendene. Det gikk dritdårlig. Han gjorde imidlertid livet sitt enklere ved å finne på metoder som lettet denne jakten. Han lærte seg å lokke mammuten i en felle. Han fant opp våpen for å kverke mammuten og han allierte seg med hulenaboene for at alt arbeidet ikke skulle falle på en person. På denne måten fikk han den maten han trengte. Det var imidlertid fortsatt svært hardt arbeid.

 

I dag er det annerledes. I dag trenger vi ikke disse evolusjonsmessige nødvendighetene for å overleve. I dag får vi alt opp i hendene. Alt for mye vil mange påstå. Vi løfter knapt nok på ræven for å lage middag. Vi bestiller den ferdig og får den kjørt til døren. Vi tømmer alt vi har på bordet og vi gafler i oss det vi klarer. Helt til vi er så mett at vi velter oss ned i sofaen for å hvile middag. Vi har da for fanden behov for det så mette som vi er!

 

Eller hva med de ekstra kiloene som er begynt å danne seg her og der? Må da være arvelig eller? Kanskje man ikke er så veldig fornøyd med den siden av saken, men man velger å skite i det så lenge man fortsatt er stand til å kose seg, sant? Det viktigste i livet er å nyte, er det ikke?

 

Hva hvis vi tar denne evolusjonsmessige nødvendigheten av å gjøre ting enklere for oss og snur dette på hodet?

Som ergoterapeut vet jeg at hvis man gir noen en rullestol uten at det finnes et nødvendig og hensiktsmessig behov for dette, så kan personen faktisk bli dårligere i stedet for at det skulle være en hjelp. Enkelt forklart så vil personen få en lettere hverdag, men vil bruke lenger tid på rehabiliteringen. Det vil også kunne føre til at en person som har sviktende helse, raskere vil kunne havne permanent i rullestolen. Mye raskere enn det som strengt tatt var nødvendig.

På samme måte vil vektkontroll i dagliglivet kunne påvirkes av at vi gjennomfører konstante kompenserende tiltak for å gjøre ting lettest mulig og maten mest mulig tilgjengelig og spiselig. Jo lettere vi gjør det for oss selv, jo lettere er det å kunne opprettholde en høy vekt og et mer stillesittende liv.

 

Så da er det bare til å gå i gang med å endre dette da?

Ja, egentlig er det det. Det er forbausende små ting som kan endres på og samtidig kunne oppnå resultater. Her følger en liste over gode tips til å endre hverdagen din og få umiddelbar gevinst i forhold til utgangspunktet vårt. Og hvis du husker så er utgangspunktet vårt at vi er piss late mennesker som alltid vil søke etter mest mulig, best mulig og lettest mulig!

  1. Øv på å tenke annerledes. Tenk på at du skal gjøre ting på «The hard way» kontra den letteste veien. Dette er livsstilsendring i praksis. Ved å øve på nye måter å tenke på endres hjernen sakte men sikkert over tid.

 

  1. Rydd kjøkkenet ditt. Dette innebærer å flytte eller kaste alt som er usunt. Dette naturligvis for å gjøre det usunne valget i hverdagen mindre tilgjengelig. Forskning har vist at vi mennesker har en lei tendens til å ta de raske og lette valgene. Hvis de mest usunne matvarene ikke er tilstede, eller er plassert bakerst i skapet, så vil man kunne lettere ta de sunne valgene som man da plasserer lett tilgjengelig i huset. Sett fruktskålen fremst og sjokoladen bakerst i spisskammerset og øverst i skapet slik at du må bruke stige for å få tak i den. «Get my point?»

 

 

  1. Det finnes altså studier som indikerer at ved å sette middagskasserollen fra seg på bordet slik at det er lett for alle å forsyne seg uten å måtte reise seg, fører til at folk spiser mer enn de tenkte å gjøre. Dette føyer seg inn sammen med studier som sier noe om at ved å velge de store fine designertallerknene, så er sjansen for at vi lesser for mye mat opp på fatet, stor. Velg mindre tallerkner, gjerne barnestørrelse, og tenk igjennom hvor mye og hva du tar oppå fatet. Bedre å ta for lite, vente litt, og så forsyne seg igjen etter at du har tenkt deg om. Er du virkelig mer sulten eller kan du ta et stort glass vann i stedet for? Flytt kasserollen med mat til komfyren slik at vi må reise oss hvis vi får lyst på porsjon to. Tenk deg om før du reiser deg i samsvar med punkt 1. Dette kan redusere matinntaket med inntil 20% har studier vist!

 

  1. Vær gjennomført og diskuter dette med hele familien slik at alle er enige om at nye vaner blir iverksatt i husholdningen. Det at alle er med øker sjansen for å lykkes betydelig.

 

Lykke til og ikke gi opp. Livsstilsendring er jo akkurat det. En endring der vi endrer livsstil. Hele livet! Resultatene vil komme sakte men sikkert.

 

#livsstilsendring #vaner #aktiv #middagstips #vekt #tips #endring #helsefordeler #helse #hverdagsaktiv #rutiner

Pass på trykket! Krydder i hverdagen!

 

 

Mange av oss sliter med for høyt blodtrykk. Først og fremst skal vi se litt på hva som er normalt blodtrykk. Så ser vi på forskjellene på overtrykk og undertrykk. Hvorfor skal vi virkelig vite noe om dette?

 

Uansett hvor gammel eller ung man er, så vil det være viktig med grunnleggende forståelse av sitt eget blodtrykk. Blodtrykket er viktig å kunne noe om både med tanke på trening, men også i forhold til hvor sunn eller usunn vi er. Salt er i så måte en faktor som sterkt påvirker blodtrykket vårt.

 

Det å måle blodtrykket er enkelt hvis du har en blodtrykksmåler. Mange har en slik i dag og mange får målt blodtrykket sitt hos legen. De fleste har en vag formening om hva som er fint blodtrykk, men en stor del av oss hører på legen og tar for gitt at det han sier er bra. Ofte sier legen kun at blodtrykket er fint. Det er derfor bra å kunne spørre ham/henne om hva trykket er. For eksempel er trykket 120/80. Men hva betyr disse tallene?

 

La os ta 120/80 som eksempel. 120 betyr vårt overtrykk. Overtrykket er trykket i arteriene når hjertet trekker seg sammen. Dette kalles det systoliske trykket.

Undertrykket er trykket i arteriene mellom hjerteslagene, altså når hjertet hviler. Dette trykket kalles det diastoliske trykket. Et blodtrykk på 120 over 80 betyr altså at trykket er 120 når hjertet trekker seg sammen, og 80 når hjertet hviler.

Jeg skal ikke gå i detalj her, men vi konsentrerer oss om hva dette betyr i praktisk hverdag.

 

Mange av oss går altså rundt med verdier som er langt høyere enn det som er eksempelet vårt 120/80.

Dette regnes som et godt og ungdommelig trykk, både i overtrykk og undertrykk. Så hvis legen sier at trykket ditt ligger jevnt på dette, så har du et trykk lik en ungdom. Svært bra!

 

Har du imidlertid et trykk som for eksempel ligger på 145 eller mer, så er overtrykket ditt for høyt. Ikke svært faretruende høyt, men likevel for høyt. Hvis undertrykket ditt kryper over 100 i tillegg så er det ikke bra. Man kan godt ha et litt for høyt overtrykk enn et for høyt undertrykk. Legen vil ta stilling til om du trenger medisiner for dette. Så viktig å oppsøke lege hvis du måler hjemme og du stadig ligger for høyt her.

 

Ligger du under 140 og under 95 til vanlig så er det jevnt litt for høyt, men ingen umiddelbar fare. Oppsøk likevel lege for sjekk!

 

Så ikke så vanskelig å forstå dette. Bare oppsøk lege hvis du er usikker og engstelig for om trykket ditt er fint. Legen kan også sette på deg en blodtrykksmåler som måler trykket ditt i 24 timer og på den måten få et mer nøyaktig resultat.

 

Blodtrykket ditt kan også indikere hvilken livsstil du fører og i hvor god form du er. Har du en dårlig livsstil med for mye usunt kosthold og inaktive dager så er sjansen større for at blodtrykket ditt er høyere enn det som man vil ønske. Dette kan føre til nyresykdommer, slag og hjerteinfarkt.

 

Ikke særlig lystig med andre ord.

 

Salt er en av de verste synderne for høyt blodtrykk. Sammen med annen usunn mat, røyking og snusing, samt overvekt og inaktiv livsstil vil salt være en komponent for å øke blodtrykket. Natriumklorid som er i salt vil øke volumet i blodet og dermed skape et høyere blodtrykk. En reduksjon i saltmengde vil redusere denne risikoen ganske mye.

Du kan lese en flott artikkel om salt her.

 

Så konklusjonen i dag er relativt enkel ikke sant? Endring av usunne vaner, mer trim og mindre salt vil gi deg blodtrykk som en ungdom. Dermed vil risikoen for å dø av nyreskader, hjerteinfarkt og slag reduseres betydelig. Man kan faktisk oppnå en forlengelse av livet med rundt regnet 16 år! Det er det vel verdt?

 

Et par gode tips her på slutten.

 

Les mine tidligere blogginnlegg om livsstilsendring og motivasjon til en mer aktiv hverdag.

 

Spis sunnere enn det du tror du gjør i dag. Tre porsjoner fisk i uken er ikke sunt hvis resten av uken er usunn, eller helgen er ekstrem usunn.

 

Kutt ut saltet. Vi Nordmenn spiser i gjennomsnitt 10 gram salt hver dag. Det burde ligge under 6 gram. Ta gjerne en digital kjøkkenvekt og mål opp mengden slik at du ser hvor lite dette er.

 

Lag ditt eget krydder! Mesteparten av de varer vi kjøper i dag inneholder alt for mye salt. Sjekk innholdet av salt og velg alternative varer. Lag ditt eget krydder med riktig mengde salt, eventuelt ingen salt i det hele tatt.

 

Her følger en liten oppskrift på sunt krydder og salt. Husk at delen av salt i denne oppskriften kan kuttes helt ned til ingenting. Prøv!

Bildet innledningsvis er forresten fra egen kunstproduksjon 

Mvh Willy

 

#sunn #sunt #livsstilsendring #blodtrykk #krydder #salt #aktivitet #kosthold #hverdagsaktiv #hverdagsmat

Vinner av ukens blogg!

 

Fikk en svært hyggelig melding fra bloggeren Polarekspressen.

Vi hadde på hennes blogg blitt kåret til ukens blogg! Dette var jo svært hyggelig og spesielt hyggelig at det var en god inngang til påsken for vår del. Hun hadde skrevet fine ord om oss og bloggen vår.

For oss er det viktig å få spredd bloggen. Bloggen vår vil inneholde litt av hvert men med et klart fokus på hverdagsaktivitet og hverdagstrening. Det er mange ulike innlegg om litt av hvert som sagt og hvis mean leser bloggen vår så vil man finne at hverdagsproblemene og skråblikkene vi har på ulike tema også har en sammenheng med inaktivitet.

 

Det finnes mange grunner til at vi ikke er aktive nok i hverdagen og denne bloggen vil forsøke å ta opp de ulike tingene som ligger i veien for at vi beveger oss for lite. Se dette i sammenheng!

 

Derfor er det viktig å fint at vi får eksponering for våre tema.

 

Vi takker for Ukens blogg hos Polarekspressen og ønsker alle en strålende påske!

 

#ukensblogg #bloggere #hverdagsaktiv #aktivitet #livsstilsendring

Hardt arbeid er den beste treningen!

 

Vårsesongen startet i hagen i dag. Vi hadde bestilt og fått 10 tonn med singel som skulle fordeles jevnt utover plassen foran huset. En glimrende anledning til å få inn litt hard styrketrening i en form som er mye bedre enn noen av de kroppsvektøvelsene som ellers står på programmet.

 

Utstyrt med trillebår, spader og rive fordelt vi haugen på de ulike familiemedlemmene. Ungdommene tok sin tørn med spade og kjøring på trillebåren, og det samme gjorde vi voksne. I løpet av to dager med hard jobbing var det bare en liten haug igjen og plassen foran huset var dekket av fin singel.

Ikke bare fikk vi en ryddig og flott gårdsplass, men vi fikk en glimrende styrkeøkt ut av de ti tonnene med småstein. Jevnt fordelt på hele familien. Rendyrket familietrening der altså.

 

Både rygg, og ben fikk gjennomgå og ikke minst magemuskler. Skal du skjerpe sixpacken så er dette en god ting! Ved å løfte spaden og kaste singel i trillebåren så får spesielt de skrå magemusklene kjørt seg. Husk å utføre øvelsene riktig slik at ryggen ikke får for mye juling. Og varier mellom forskjellige sider slik at alle deler av kroppen får sitt.

 

Helkroppstrening ut av ti tonn her altså. Det beste er likevel at hele familien kan ta del i dette, samt at man får gjort virkelig nyttige ting for hus og heim samtidig. Så når vårøkten starter for dere så husk at hardt arbeid er bedre enn hvilken som helst studiotrening. Bare husk å utføre dette på riktig vis!

 

God vår!

 

#vårlig #hardt #arbeid #trening #hverdagsaktivitet #aktiv #familieaktivitet #øvelser #helsefordeler #livsstilsendring   

Lys i mørket og lungene får svi!

 

Et kort innlegg i dag om lyset. Lyset virker på oss mennesker som ren injeksjon av helse. Men det er en type lys som absolutt ikke gjør dette.

Stearinlysene.

 

Stearinlysene vi tenner i haugevis i vintermånedene, er ikke veldig bra for pusten vår.

I denne artikkelen kan du lese mer om hva tv2 kom frem til i deres skråblikk på levende lys.

Det kan være svært romantisk, beroligende, lunt og koselig med levende lys. Uansett hvilken situasjon man tenner disse stilkene med stearin og eller parafiner og eller en blanding av dette, så kan du risikere en forurensing i huset som i følge tv2 hjelper deg kan være like ille som i Beijing. Det lyder ganske ille, ikke sant?

 

Nå spørs det jo om dette innebærer at vi bent bør slutte med å tenne et lys i mørket eller legge et hjerte av lys for romantikkens del på badet eller ved senga for den saks skyld, eller om vi kan fortsette å kose opp sjel og kropp på disse kosepinnene som tross alt gir oss et lite glimt av håp i mørket.

 

Selv gjorde jeg noen søk på disse tingene når jeg fant ut at dette kunne bli et problem. Jeg kom fra til at det finnes faktisk belegg for å kunne si at det ikke er helt sturent. Men jeg fant også ut at i noen tilfeller så kan den kjemiske reaksjonen faktisk være styrkende for hjertet.

 

Jeg har ikke vitenskapelig belegg for noen av disse tingene, men jeg tar i allefall rådene fra eksperter til meg og utfører noen få endringer i forbindelse med tenningen av disse lysene.

Disse rådene deler jeg selvsagt gjerne med dere

 

  1. Kjøp lys som er lagd av stearin. De er litt dyrere, men de brenner likevel med en renere og mindre utskilling av sot.
  2. Pass på å ikke sette lysene slik at de blafrer. Settes lysene i trekk så dannes det farlige sotpartikler. Denne soten kan være helsefarlig.
  3. Ikke blås ut lysene. Av samme grunn som i punkt 2 så vil masse sot produseres og spres i rommet når du blåser ut lysene. Skaff deg en slik hette som kveler flammen eller fukt fingrene og knip ut lyset.

 

Gjør man disse enkle grepene så har man altså både muligheten til å kose seg med stemningsfulle lys, men viktigst av alt, man har redusert sot i rommet og dermed fått et sunnere inneklima.

 

Nyt dagen!

 

#stearing #lys #stemning #forurensing #inneklima #sot #helsefarlig #parafin #kos

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top