Fuck krav, fuck prestasjon!

 

God kveld alle flotte mennesker!

Dagen i dag innebar andre søndagen med vårt gratis treningstilbud.

Denne gangen kom det dobbelt så mange som forrige gang, og det er jeg veldig fornøyd med. Hvis vi kan få til flest mulig hadde det vært utrolig mye helsegevinst til den enkelte.
Jo flere, jo bedre!

Vi har ikke noe mål om annet enn å lete etter treningsglede, utfordre seg selv og få kunnskap om egen kropp, utholdenhet og smertegrenser. Dette er flotte erfaringer som man kan lære av og bruke når man sliter av ulike grunner. Livsglede og glede i aktivitet kan med fordel blandes i en cocktail av mestringsfølelse.

Selv om du i praksis kun klarer en runde den første gangen, er det altså første steg til noe bedre. Som klovner i kamp sier, “hvordan spiser man en hval? En bit av gangen”.

Akkurat, ja. Og som alltid når man ikke klarer en eneste, så er det i FORSØKENE treningen ligger. Man bør jo aldri si til seg selv når man ikke får til ting, at “nei det fikk jeg ikke til så det gjør jeg aldri mer”.

Man må øve for å bli bedre. Slik er det bare. Så kan man jo si til seg selv at alt er noe dritt. Eller man kan finne glede i forsøkene, i veien og i det man øver på. Å finne treningsglede, øvingsglede og aktivitetsglede er MYE BEDRE ENN Å PRESTERE HELE TIDEN!

FUCK PRESTASJON OG FUCK KRAVENE!

Nei folkens, nyt veien, livet og sansestimulien fra alt rundt deg i stedet. Nyt å være aktiv, nyt å kjenne på slitet, nyt produksjonen av endorfiner. Når jeg selv blir sliten etter 20 runder med løping, ja da smiler jeg mitt bredeste smil, senker tempoet og lytter til fuglene, vinden og tanken på det jeg faktisk har klart. Og klarer jeg det, ja så klarer du også det!

Mvh Willy 

#løping #hverdagsaktiv #motivasjon #aktiv #aktivhverdag #aktivitet #helsegevinst #sotra #ågotnes #gruppetrening #tilhørighet #prestasjon #krav

 

Takk

 

I dag synes jeg det for meg er på sin plass å si takk.

Det er på tide å si takk fordi jeg synes det er så mye å takke for. Ikke minst fordi vi bor i det rikeste, lykkeligste, og naturskjønneste landet i verden. Jeg vil si takk for at jeg er så heldig å få leve i en tid der mennesker tross alt har det bedre enn noen gang. Selv om vi hører om mye elendighet i verden sier jeg takk for at det likevel er forsvinnende lite i det globale perspektivet.

Jeg vil også si takk fordi jeg fremdeles klarer å gråte over urettferdighet, fattigdom og vår ødeleggelse av jorden. Jeg vil si takk fordi jeg fortsatt er i stand til å føle empati over dem som sliter, dem som er forfulgt og dem som har det verst av de verste. Fordi de aldri har bedt om å havne der de er.

Jeg vil også si takk fordi jeg selv har forstått at andre mennesker trenger å bli møtt med respekt. Jeg vil også takke for at jeg selv kan føle stolthet og lykke over andres glede, lykke og livsmål.

Jeg vil takke alle dem som aldri takkes. Dem som blir sett ned på, misforstått og uglesett. Jeg vil takke for at jeg klarer å se at hat ikke fører til noe godt. Takke for at kjærlighet trumfer alt. Jeg vil takke for at noen en gang gav verden begrepet “Peace and love” og at dette mantraet fortsatt ligger i hjertet mitt.

Jeg vil takke for at fiender oftere blir venner enn at fiender forblir fiender. Fordi i et større perspektiv i verden er det faktisk flere som er venner enn folk som er fiender. Jeg vil også takke for at det faktisk er mulig å skape fred i verden. Jeg vil takke for venner og kolleger, familie og ukjente som smiler til meg på gaten. Jeg vil takke for at jeg har god helse og jeg vil takke for et helsevesen der engler sørger for å gi håp til dem som ikke har god helse. Jeg vil takke for at jeg ikke trenger å gråte over at skattepengene mine går til å finansiere lønn til disse englene. Jeg vil takke for at jeg overlever fordi ambulanser og nødetater kommer seg frem i trafikken. Takk for at jeg får muligheten til å bidra litt ekstra for bedre veier, infrastruktur og velferd. Takk også fordi jeg ikke fylles med misunnelse og smålig sinne over at andre får det bedre. Takk for en verden av mangfold og takk for at jeg har kunnskap nok til akseptere.

Takk også fordi jeg har kapasitet til å smile når jeg må betale mer i skatt, for forståelsen av at det å leve i slik overflod som vi tross alt har her i dette landet faktisk koster penger. Takk for at jeg har kapasitet til å akseptere at man ikke kan få i pose og sekk, men faktisk forstår at velferd koster.

Takk for sykdom og smerter jeg har og har hatt. Fordi det har gitt meg en forståelse av hvordan andre har det og hvordan andre kan lære av dette. Takk for at jeg tross alt slit og vondt kan være lykkelig i hjertet og i sinnet. Takk for at lykken er sterkere enn smertene.

Takk for mat på bordet og takk til dem som gir av sin mat slik at andre som ikke har mat får dette. Takk til godhet og takk til snillisme. Takk for regn, vind og høststorm, til sommer og vær. Takk for at verden er ulik fordi jeg da får en bredere kunnskap og forståelse. Takk til kritiske røster fordi det å akseptere kritikk er det som skaper innovasjon. Takk for meg.

 

Mvh Willy

#takk #verden #empati #forståelse #livet

Den betydelige ubetydelige treningen

 

Dagen i dag har foruten en travel arbeidsdag, bestått av rolig restitusjon med skarpt fokus på hverdagsaktivitet.

Så hva menes da med ubetydelig trening som da egentlig burde blitt regnet som betydelig?

Har du noengang tenkt på at det du vanligvis gjør i hverdagen egentlig kan regnes som trening? Med kun små justeringer kan daglige gjøremål bli til gode treningsøkter. Alt handler om å justere det man gjør.

La meg ta et kjent eksempel. Alle kjenner til eksempelet med “å ta trappene i stedet for heisen”. Greit nok det. Et helt ok råd, men hva med å løpe opp trappene hver gang i stedet for? Det gjør jeg hver eneste gang jeg tar trappene på jobben.

Og hva med å finne ting man kan løfte et par ganger i timen gjennom arbeidsdagen? Dette kan være hva som helst. Løft tre serier ganger 10 der knebøy inngår i øvelsene. Og bær gjerne med deg noe tungt mellom etasjene hvis du beveger deg gjennom flere etasjer i en arbeidsdag.

Det er også fullt mulig å samle en liten gjeng med kolleger å ha litt stretching mellom slagene. Man trenger ikke mange minuttene på dette for å få effekt. Bruk fantasien for å maksimere det du gjør til vanlig og du vil raskt få resultater du ikke ville fått ellers.

Husk at alt teller og at det som egentlig man tror er ubetydelig, faktisk er mye mer betydelig enn man tenker.

Ønsker alle en god kveld og en flott uke!

Mvh Willy 

#Hverdagsaktiv #motivasjon #aktiv #aktivhverdag #aktivitet #helse 

I ensom majestet

 

I ensom majestet

Et utrykk som ble etablert i norge allerede tilbake i 1879 i en avis. Antagelig er det en oversettelse fra en engelsk tekst der “lone majesty” et i dag lite brukt uttrykk i engelsk dagligtale. I ensom majestet betyr noe slikt som at noe “står alene, i all sin prakt”.

Ok. Det var referansen til overskriften min i dag. Litt slik som jeg følte når hele banemannskapet til Nest Sotra fulgte meg med øyne og ører der jeg i ensom majestet løp mine 25 runder på #ågotnes idrettspark Søndag. Det var hjemmekamp og altså ivrig banemannskap som jobbet med matten og i kulissene.

Uansett. Jeg hadde jo #hverdagsaktiv søndag der jeg hadde invitert alle som ville komme til gratis trening og motivasjon. Denne gangen var det ingen som hadde anledning og det var derfor jeg da altså løp i ensom majestet.

Etter rundt 18 runder løping tror jeg banemannskapet synes synd i meg. De sørget for å sette på god 70talls rock og det løftet humøret betraktelig. Løpingen gikk da på autopilot resten. Takk til #nestsotra og deres banemannskap!

Så der løp jeg altså i egne tanker og fikk en god gjennomgang og tilførsel av endorfiner. Jeg håper dog at det til syvende og sist er inspirerende for flere at slike initiativ eksisterer. Jeg fortsetter tilbudet hver søndag fremover og håper flere blir med meg på fellestreninger fremover. Denne gangen var vi kun meg og min kone, altså vi som utgjør teamet hverdagsaktiv.

Kanskje vi kan løpe flere majester sammen fremover da ensomme majesteter ikke er så morsomt som fellesmajesteter.

Mvh Willy 

#Hverdagsaktiv #motivasjon #aktiv #aktivhverdag #aktivitet #løpetur #sotra #ågotnes #nestsotra 

Hverdagsaktiv Søndag

 

God morgen fine folk!

I dag kjører jeg #gratistrening med fokus på #løpeglede på Ågotnes idrettspark. 

Klokken er nå 0900 og jeg er i gang med forberedelser. For meg betyr det en god varm dusj og bevegelsesøvelser og stretching før løpetur. Været kunne ha vært bedre, men slik er det jo på Vestlandet på denne tiden av året. Kan ikke la det stoppe en god times økt!

Selv om du ikke kan være med oss denne gangen så ikke la det stoppe deg fra å være litt ekstra hverdagsaktiv i dag. Vi kommer til å fortsette med dette om søndagene fremover uansett.

Ønsker alle en flott Søndag

Mvh Willy 

#løpetur #ågotnes #gratis #veiledning #Hverdagsaktiv #motivasjon #aktiv #aktivhverdag #aktivitet 

Mot normalt!?

 

Vel, mange sier at kunnskap er makt. Jeg er ikke uenig i det. Når manglende kunnskap faktisk er usunt, så tar imidlertid alt en helt ny og særs dramatisk vending.

Vi trenger jo ikke vite alt om alt her i verden, men saker og ting som angår oss som mennesker, burde vi vel vite noe om? Eller er det slik at vi bør la noen ting være slik at vi er lykkelig, eller ulykkelig uvitende om egen helsetilstand som har ledet til sykdom vi burde eller mer korrekt ønsket at vi hadde visst noe om tidligere.

Vi kan da altså ikke gardere oss mot alt her i livet, og det eri hvertfall ikke slik at vi skal gå rundt i konstant frykt for å pådra oss ulike sykdommer. Men jeg må si at det er i alle fall heller ikke riktig å la ting skure å gå heller på de områdene man kunne gjort noe med.  

Et eksempel på det er livsstilssykdommer. Nå generaliserer jeg selvsagt, men når manglende kunnskap leder til alvorlige tilstander for en selv er det en ting. Det vil alltid være slik og det er derfor svært viktig at vi fortsetter å opplyse og informerer om folkehelse.

Det verste etter min mening er når det gis kunnskap og denne kunnskapen blir “sabotert” av useriøse innspill fra ulike hold. Alt fra velmenende selvutnevnte helbredere uten et fnugg av vitenskapelig hold i det dem gjør, til veiledere og guruer innen heller tvilsomme områder der tro og penger overstyrer solid forskning og faglig godt fundamentert kunnskap.

Slik kvasivitenskapelig tilnærming er med på å vanne ut det som er korrekt og er således en fare for folkehelsen. Men også såkalt valid forskning fra etablerte forskningsmijøer har et spesielt ansvar for å publisere forskning som kan leses av menigmann. Også presse, og ulike fagmiljøer har et ansvar for å formidle kunnskap på en riktig måte.

Et godt eksempel på dette er den generelle oppfatningen mange har angående  gulerøtter. 

“En uke er det sunt, neste uke er det livsfarlig”

Vin er sunt en uke, neste uke er det usunt. 

Utydelig presentasjon av data kan være farlig. Det er mange der ute over det ganske land som ikke tror på generelle folkehelseråd. Som ikke tenker at det er så farlig, fordi

“min oldemor røykte som et svin og levde til hun ble 102”

Fake news er overalt nå og for noen er den viktigste kunnskapen i livet hentet fra “livets harde skole”. En kunnskap som er svært god, men ikke hvis denne kunnskapen trumfer alt som er viktig for egen helse og eget liv. Hvis man ikke tror på at det er helseskadelig å røyke så er den eksisterende kunnskapen man har for dårlig. 

Hvis man tenker det er innafor å drikke hver dag eller hver helg, så er det ikke bra. Hvis man tror at det er sunt å spise masse pommes frites hver eneste dag fordi man tror potet er sunt, så er dette kunnskap som potensielt kan føre til til helseskade.

Så er dette også et spørsmål om individets valgfrihet. Kunnskapen om sitt eget liv og hvordan man bør leve det, er individets egen rett. Fri og bevare oss hvis noen skal fortelle oss hvordan VÅRT EGET LIV skal leves. Men det er selvsagt ikke det jeg mener. Selvsagt skal vi leve vårt liv. Selvsagt skal vi ha suverenitet over egne valg. Selvsagt skal vi velge selv om vi skal røyke eller ikke.

Det som er bekymringsfullt er når manglende eller uriktig kunnskap gjør at vi VELGER Å IKKE TRO på det som er riktig. Nettopp fordi vi lever i en tid der kunnskap har lett for å baseres på tolkning, eller kan vris på i den retningen som passer oss kommersielt eller for andre grunner. 

Fake news er blitt et begrep. Fake kunnskap er herved et begrep som er betegnende for dagens informasjonssamfunn der unøyaktige påstander, kvasivitenskap og andre ikke dokumenterte kunnskapskilder får mer fotfeste enn det som er riktig. Vi vet snart ikke hva som er riktig og hva som er galt.

Samfunnet bør kanskje stikke fingeren i jorden av og til for å resette sunn fornuft. For å normalisere viten om ulike ting igjen. For å ufarligjøre det som er rett og kanskje få et fornuftig og normalisert forhold til ens liv, helse og det å leve uten frykt. Uten å være redd for å spise det man vil.

Uten å være redd for å bli syk av å spise normal mat, normal fordi man er seg selv og ikke et manipulert bilde i et glanset blad.

Få lov til å bestemme seg for å få leve etter normale og velkjente regler og normer der stikkordet er “måtehold” der aktivitet i hverdagen er viktigere for folk flest enn at 50 åringer er bedre trent enn toppidrettsutøvere i 20 årene. Det er nemlig ikke normalen, men folk flest lever godt med å være aktive hver dag og er ikke mislykket fordi du som 50 åring ikke setter ny norsk rekord på 400 meter.

La oss normalisere ting. La oss få leve uten presset fra fake kunnskap.  La oss få lov å trakke feil en og annen gang uten å få et møte med fordomspolitiet. La oss få være usunn innimellom fordi det gjør ingenting. Det er vedvarende usunn som er problemet, ikke lørdagskosen.

La oss normalisere trening. Det er ikke nødvendig å drive som toppidrettsutøver for å være sunn. Tvert imot. La oss være sunn skeptisk til det som presenteres. La oss nyte livet uten å ødelegge kroppen bare fordi det er VÅR EGEN. Stahet trumfer ikke sunn fornuft.

Noen tanker fra meg i dag. Kanskje til ettertanke for noen og i hvert fall litt til ettertanke for meg selv.

God helg til alle!

Mvh Willy 

#tanker #livet #fakekunnskap #hverdagsaktivitet #normalisering #altmedmåte #fornuft #kunnskap 

Tre dager igjen

 

Hei alle sammen! Tusen takk for meldinger og kommentarer siste uken.

I dag er jeg litt spent. Det er i dag kun tre dager igjen til Søndag. Da er det hverdagsaktiv søndag med vårt gratis treningstilbud der vi samler så mange som mulig ved #ågotnes idrettspark. Planen er å få så mange som mulig med på faste fellestreninger over hele #sotra til slutt. Alle, uansett form er velkommen og jeg ønsker å være der som motivator og for å gi råd hvis det er ting jeg kan hjelpe med.

Tiltaket er 100% på frivillig basis som privatperson fra meg. Jeg selv har gått gjennom livsstilsendringer i livet og har mye erfaring på mange ulike områder som jeg håper kan være med å motivere, inspirere og hjelpe andre til en mer aktiv hverdag. 

Hvis det er ulike grunner til at du er usikker på om dette er noe for deg, så meld meg gjerne via facebook gruppen #hverdagsaktiv.blogg.no eller her på bloggen. Det kan noen ganger være greit å ta kontakt hvis man er usikker på ting. Hopp i det å delta!

Som sagt, jeg er litt spent. Kanskje det ikke kommer noen? Kanskje det kommer mange? Vet ikke, men vet at jeg selv kommer til å være der å ta en time med fysisk aktivitet og øvelser uansett vær og vind. Det blir oppvarming, kondisjonsøvelse med gå,løpe, powerwalk og teknikk den første halvdelen, og ulike øvelser for kjernemuskulatur den andre halvdelen. 

Velkommen til alle!

Mvh Willy 

#gratis #trening #helse #motivasjon #aktivitet #hverdagsaktivitet #livsstilsendring #sotra #ågotnes #løpetur 

 

Facebook gruppen vår!

 

Heisann alle gode lesere!

I dag vil jeg egentlig kun opplyse om vår facebook gruppe #hverdagsaktiv.blogg.no som er en gruppe for alle som er intetessert i ulike tips og informasjon om aktivitet og trening, samt artikler om ny forskning og fagrelatert stoff. Her e det mulig å diskutere, inspirere og bøi engasjert i diskusjoner.

Gruppen er nystartet, så vi trenger MANGE NYE MEDLEMMER. kom igjen folkens og meld dere inn i gruppen vår.

https://www.facebook.com/groups/1830731756962022/

Mvh Willy 

#Hverdagsaktiv #motivasjon #aktiv #livsstilsendring

Gratis!

 

Det beste i livet er gratis er det noe som heter. Og det tar vi i hverdagsaktiv på alvor. Førstkommende søndag arrangerer vi rett og slett gratis utetrening her på Ågotnes idrettspark. Tidspunktet er klokken 11.30 og alle er velkommen for en times økt med undertegnede som veileder. 

Her trenger man ikke å være topptrent for å delta og man kan gjerne være helt utrent. Vi tar hensyn til alle og vil legge til rette for at alle skal få en god opplevelse enten det går fort unna, eller om det går mer rolig for seg. All bevegelse er bra for en uansett og vi alle må begynne et sted uansett.

Blir dette godt mottatt så blir det et fast innslag der vi prøver ut ulike løyper i Fjell Sund og Øygarden.

Velkommen skal dere være! Mvh Willy 

#gratis #trening #helse #motivasjon #aktivitet #hverdagsaktivitet #ågotnes #Fjell #sund #øygarden #Hverdagsaktiv 

Hverdagsaktivitet – trening og smerter!

 

Hallaien folkens!

Søndagen starter med drittvær ute og smerter i hele kroppen. Spesielt vondt er det i fingrene, tærne og i hodet. Forbaska smerter som ikke skal la en i fred selv på en Søndag. Så hva gjør man da?

Legger seg ned å sutre? Krype under et varmeteppe og synes synd på meg selv? Putter i meg smertestillende? 

Neh. Jeg velger å ta for meg av kroppens egne smertedempende midler. Jeg digger følelsen av kroppens egen “smertedemper” endorfin. Et langt liv med smerteerfaringer om hva som virker og hva som ikke virker, gjør meg motivert til å ta lange joggeturer for å booste denne naturlige medisinen. Og når dette også støttes av valid forskning er det bare å legge vekk forestillinger om av JEG ER ANNERLEDES. 

Vi er enkle slik sett vi mennesker. Vi er forskjellige på alle måter, men også kliss like i kroppslige funksjoner innen dette med trening og aktivitet.

For meg selv som har revmatisk sykdom, artroser, ryggprolapser, og litt annet knask, er livet av og til fyllt med smerter. Spesielt i de kalde årstider er det vanskelig. Dette har jeg måttet lære meg å leve med. Fordi det å overgi seg til smerten ALDRI HAR VIRKET POSITIVT.

 Tvert imot så var det først når jeg trosset smertene, sto i dem, ble aktiv, først da ble livet annerledes. Først da skjedde det noe med både kropp og sinn.

Så stå på folkens! Det blir litt værre før det blir bedre, men det er helsikes mye bedre enn å bli liggende resten av livet.

Mvh Willy 

#livsstilsendring #smerter #endorfiner #revmatisme #Hverdagsaktiv #motivasjon #aktiv #aktivhverdag #aktivitet 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top