Mot normalt!?

 

Vel, mange sier at kunnskap er makt. Jeg er ikke uenig i det. Når manglende kunnskap faktisk er usunt, så tar imidlertid alt en helt ny og særs dramatisk vending.

Vi trenger jo ikke vite alt om alt her i verden, men saker og ting som angår oss som mennesker, burde vi vel vite noe om? Eller er det slik at vi bør la noen ting være slik at vi er lykkelig, eller ulykkelig uvitende om egen helsetilstand som har ledet til sykdom vi burde eller mer korrekt ønsket at vi hadde visst noe om tidligere.

Vi kan da altså ikke gardere oss mot alt her i livet, og det eri hvertfall ikke slik at vi skal gå rundt i konstant frykt for å pådra oss ulike sykdommer. Men jeg må si at det er i alle fall heller ikke riktig å la ting skure å gå heller på de områdene man kunne gjort noe med.  

Et eksempel på det er livsstilssykdommer. Nå generaliserer jeg selvsagt, men når manglende kunnskap leder til alvorlige tilstander for en selv er det en ting. Det vil alltid være slik og det er derfor svært viktig at vi fortsetter å opplyse og informerer om folkehelse.

Det verste etter min mening er når det gis kunnskap og denne kunnskapen blir “sabotert” av useriøse innspill fra ulike hold. Alt fra velmenende selvutnevnte helbredere uten et fnugg av vitenskapelig hold i det dem gjør, til veiledere og guruer innen heller tvilsomme områder der tro og penger overstyrer solid forskning og faglig godt fundamentert kunnskap.

Slik kvasivitenskapelig tilnærming er med på å vanne ut det som er korrekt og er således en fare for folkehelsen. Men også såkalt valid forskning fra etablerte forskningsmijøer har et spesielt ansvar for å publisere forskning som kan leses av menigmann. Også presse, og ulike fagmiljøer har et ansvar for å formidle kunnskap på en riktig måte.

Et godt eksempel på dette er den generelle oppfatningen mange har angående  gulerøtter. 

“En uke er det sunt, neste uke er det livsfarlig”

Vin er sunt en uke, neste uke er det usunt. 

Utydelig presentasjon av data kan være farlig. Det er mange der ute over det ganske land som ikke tror på generelle folkehelseråd. Som ikke tenker at det er så farlig, fordi

“min oldemor røykte som et svin og levde til hun ble 102”

Fake news er overalt nå og for noen er den viktigste kunnskapen i livet hentet fra “livets harde skole”. En kunnskap som er svært god, men ikke hvis denne kunnskapen trumfer alt som er viktig for egen helse og eget liv. Hvis man ikke tror på at det er helseskadelig å røyke så er den eksisterende kunnskapen man har for dårlig. 

Hvis man tenker det er innafor å drikke hver dag eller hver helg, så er det ikke bra. Hvis man tror at det er sunt å spise masse pommes frites hver eneste dag fordi man tror potet er sunt, så er dette kunnskap som potensielt kan føre til til helseskade.

Så er dette også et spørsmål om individets valgfrihet. Kunnskapen om sitt eget liv og hvordan man bør leve det, er individets egen rett. Fri og bevare oss hvis noen skal fortelle oss hvordan VÅRT EGET LIV skal leves. Men det er selvsagt ikke det jeg mener. Selvsagt skal vi leve vårt liv. Selvsagt skal vi ha suverenitet over egne valg. Selvsagt skal vi velge selv om vi skal røyke eller ikke.

Det som er bekymringsfullt er når manglende eller uriktig kunnskap gjør at vi VELGER Å IKKE TRO på det som er riktig. Nettopp fordi vi lever i en tid der kunnskap har lett for å baseres på tolkning, eller kan vris på i den retningen som passer oss kommersielt eller for andre grunner. 

Fake news er blitt et begrep. Fake kunnskap er herved et begrep som er betegnende for dagens informasjonssamfunn der unøyaktige påstander, kvasivitenskap og andre ikke dokumenterte kunnskapskilder får mer fotfeste enn det som er riktig. Vi vet snart ikke hva som er riktig og hva som er galt.

Samfunnet bør kanskje stikke fingeren i jorden av og til for å resette sunn fornuft. For å normalisere viten om ulike ting igjen. For å ufarligjøre det som er rett og kanskje få et fornuftig og normalisert forhold til ens liv, helse og det å leve uten frykt. Uten å være redd for å spise det man vil.

Uten å være redd for å bli syk av å spise normal mat, normal fordi man er seg selv og ikke et manipulert bilde i et glanset blad.

Få lov til å bestemme seg for å få leve etter normale og velkjente regler og normer der stikkordet er “måtehold” der aktivitet i hverdagen er viktigere for folk flest enn at 50 åringer er bedre trent enn toppidrettsutøvere i 20 årene. Det er nemlig ikke normalen, men folk flest lever godt med å være aktive hver dag og er ikke mislykket fordi du som 50 åring ikke setter ny norsk rekord på 400 meter.

La oss normalisere ting. La oss få leve uten presset fra fake kunnskap.  La oss få lov å trakke feil en og annen gang uten å få et møte med fordomspolitiet. La oss få være usunn innimellom fordi det gjør ingenting. Det er vedvarende usunn som er problemet, ikke lørdagskosen.

La oss normalisere trening. Det er ikke nødvendig å drive som toppidrettsutøver for å være sunn. Tvert imot. La oss være sunn skeptisk til det som presenteres. La oss nyte livet uten å ødelegge kroppen bare fordi det er VÅR EGEN. Stahet trumfer ikke sunn fornuft.

Noen tanker fra meg i dag. Kanskje til ettertanke for noen og i hvert fall litt til ettertanke for meg selv.

God helg til alle!

Mvh Willy 

#tanker #livet #fakekunnskap #hverdagsaktivitet #normalisering #altmedmåte #fornuft #kunnskap 

Velkommen til min blogg. Jeg er utdannet Ergoterapeut og Hypnoterapeut. Jeg jobber 100% som Ergoterapeut i kommunen og har eget firma som tilbyr hypnoterapi, EFT , Livscoaching, foredrag og mer både til privatpersoner og til bedrifter. Jeg er levende opptatt av å hjelpe andre mennesker til et bedre liv og bedre helse på deres egne premisser. Jeg elsker å være i aktivitet og da særlig løping i gledestempo og jeg elsker å bidra til at andre også kan få de samme opplevelsene der livet kan leves til max! Jeg skriver mye om hverdagsaktivitet og mental trening og endring gjennom hypnoterapi og ikke minst om hva vi mennesker kan bidra med for å gjøre verden til et litt bedre sted.
Posts created 729

2 thoughts on “Mot normalt!?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top