Jeg begynte å røyke når jeg var 9 år!

Reklame | Stronger, lish lash, cheap monday

 

 

Ville du vurdere å puste inn det etsende stoffet ammoniakk? Et stoff som vanligvis brukes i gjødsel? Ja? Nei?

Hva med arsenikk da? Det er vel greit vel? Det brukes jo i rottegift da. Så det er jo livsfarlig selvsagt.

Men hva med Cyanid da? Det er vel greit å puste inn? Dette er en fargeløs og svært dødelig og giftig gass, så alle med sine fulle fem ville jo selvsagt ikke puste inn dette?

Nikkel og bly må da være greit, vel? Kroppen er jo i følge noen full av tungmetaller så litt fra eller til gjør vel ikke noe?

Men hva så med å puste inn karbonmonoksider og tjære da? Tjære er jo den tykke sorte klistrete massen man bruker for å tjærebre båtene slik at de skal bli tett.

Og sist men ikke minst må det jo være greit å toppe hele denne dritten med å puste inn stoffer som gjør at du blir avhengig av alt dette? Nikotin gjør det.

 

Setter man disse ingrediensene sammen så har man altså en sigarett.

  • Ammoniak. Et etsende stoff som brukes blant annet i gjødsel. Bryter ned lungene og kan føre til alvorlige lungesykdommer.
  • Arsenikk. Giftstoff som ellers blir brukt i blant annet rottegift.
  • Cyanid. Fargeløs og svært dødelig gass. Det er denne tilsetningen som gir hodepine eller kvalme hos mennesker som røyker for første gang, eller som røyker svært mye over en kort periode.
  • Nikotin. Det viktigste virkningsstoffet i sigaretter, kan både virke beroligende og stimulerende. Nikotin er svært avhengighetsskapende. Undersøkelser viser at unge kan bli avhengige lettere enn voksne, og uten å røyke daglig.
  • Karbonmonoksid (CO). Usynlig og luktfri gass. CO binder seg lettere til de røde blodcellene enn oksygen gjør og hindrer dermed transporten av oksygen rundt i kroppen. Når man røyker får man redusert oksygentilførsel til alle cellene i kroppen. Dette gjør at man kan føle seg tungpustet og slapp etter å ha røykt en sigarett. I tillegg gjør CO at blodet blir tykkere, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer som for eksempel hjerteinfarkt og hjerneslag.
  • Tjære. Et av de andre hovedstoffene i røyken. Satt til for å få nikotinen mer effektivt inn i lungene. Det er tjæren i sigarettene som er hovedårsaken til hjerte- kreft- og lungesykdommer.
  • Nikkel og bly. Tungmetaller som øker sjansen for lungeinfeksjoner og kan være skadelige for en rekke indre organer. (ung.no).

Kjekt å vite hva det egentlig er man trekker ned i lungene. Men har man gjort en ting så ofte og så mange år så er uvanen godt innarbeidet. Det er ingen som sier at det er lett å slutte å røyke, det vet jeg alt om!

Jeg husker det så godt selv. Vi pisseknytinger løp rundt og gjorde så mye jævelskap vi klarte på kortest mulig tid. Slik var det gjerne på slutten av 70 og begynnelsen av 80 tallet. Det var også de tiårene da de fleste tøffe gutter og jenter røykte. Eller begynte å røyke da selvsagt. Røyken var heller ikke så farlig den gangen, var gjerne argumentet. Eller, vi visste egentlig hvor farlig det var, men blant oss gutta fra Landås var det gjerne litt halvkult å si at du røykte så sterk tobakk så mulig.

Aller kulest var du selvsagt om du kunne rulle en rullings med en hånd. Det var kult det. Alt i alt var vi gutter og jenter ikke så opptatt av hvor farlig det var, mer om det var kult eller ikke. Litt sånn som kroppspresset er i dag, kanskje? Der røyken leder til noen typer sykdommer, vil kroppspress og høye krav i dag lede til det vi ser er en sterk økning i psykisk sykdom. Spesielt blant unge.

 

70 og 80tallet var jo en periode i livet der image var alt. På godt og vondt selvsagt. Vi gjorde vårt beste for å være kule og i dag betaler mange av oss prisen for toskeskapen.

La det være helt klart. Det å røyke er farlig. I dag vet alle det, og andelen som røyker i dag kontra den gang er betydelig redusert. Likevel DØR 6,5 millioner mennesker i verden hvert eneste år på grunn av røyken. I Norge er tallet 6500 personer hvert eneste år! Dette tilsvarer for eksempel 20 fulle passasjerfly hvert eneste år.

Mer om dette her.

 

Så for å gå tilbake til begynnelsen et lite øyeblikk. Jeg selv husker godt at vi stjal sneiper fra de eldre ungdommene allerede i 9 års alderen. Jeg røykte vel jevnlig fra 12 års alderen og fortsatte med dette til jeg var rundt 38 år. Det blir en god del år der lungene og kroppen har fått juling mer enn det som er godt for hvem som helst.

Men ungdommen i dag er heldigvis mye smartere enn vi var. Det er nesten ingen som røyker lenger får man inntrykk av når man leser rapporter og ser på egne barns holdninger og vaner. Og godt er det. Likevel, hvem er disse 6500 menneskene som hvert eneste år dør av røyk? Det er altså hele Tvedestrand eller hele Vadsø altså. Hvem er disse? Er det de som overlevde 70 og 80 tallet og som fortsatt har unnskyldninger for seg selv som gjør det greit å fortsette?

 

Ja det vet de bare selv. Fordi de har ikke den motivasjonen som trengs for å slutte. De har ikke strategiene som skal til for å klare det. De har gjerne gitt opp fordi de har forsøkt for mange ganger uten å lykkes. De har potensielt valgt å dø tidligere enn andre.

Uansett hva som er grunnen så sier jeg som eksrøyker at det er FULLT MULIG og ALDRI FOR SENT!

Man trenger bare noen som viser veien. Man må gå den selv, men man trenger å ha skilt som viser deg hvilken retning.

Så hva med å begynne å se etter skiltingen? Finne skiltene som viser deg veien?

Det er nemlig mulig og det er aldri for sent.

 

Det finnes også mange myter om det å slutte å røyke. Dette er myter som man bør være klar over er vanlige unnskyldninger når man utfordrer belønningssenteret i hjernen. Man ypper ikke til bråk med dette senteret uten å få litt juling altså!

Belønningssenteret i hjernen er enkelt forklart, koblet til aktiviteter som sex og spising. Senteret øker evnen til overlevelse og produserer altså stoffet dopamin. Nikotin, på samme måte som kokain og alkohol, vil være med å øke dopaminnivået. Dette vil gi deg en opplevelse av glede og nytelse når du røyker. Eller bruker kokain. Mange ville nok si at «Jeg skal vel aldri i livet røre narkotika som kokain!!!!?» Vel, så er det samme reaksjon i kroppen når du røyker. Bare nevner det. Det er også denne følelsen som virker selvforsterkende og som man blir avhengig av å kjenne på. Det er derfor det er «deilig» å ta seg en røyk. Mer utfyllende om dette her.

Nikotinet vil også føre til endringer i hjernen din. Det fører til at hjernen omstilles i forhold til hva som er normal hjernefunksjon. Røyken fører til at hjernen blir avhengig av tilførsel av nikotin for å kunne opprettholde en mest mulig normal funksjon. Man kan kanskje dra det så langt som å si at røyking i så måte fører til hjerneskade.

Nikotin fører også til at både pust, hjerterytme, våkenheten og hukommelsen din blir redusert. Og hvis du skulle være så syndig å forsøke å slutte, så vil hjernen straffe deg med abstinenser på samme måte som ved bruk av tunge narkotiske stoffer. Shit! Altså, noe himla dritt, med andre ord.

Hadde jeg visst dette for 30 år siden så hadde jeg aldri begynt!

Snu på det folkens! Nå når jeg vet det, så skal jeg slutte!

 

Jeg har lyst til å trekke frem et par av de viktigste unnskyldningene og se på alternativer samt ulike konsekvenser i valgene man gjør.

Det første man må være klar over er at røyking i stor grad er en konsekvens av vaner og belønning. Hvor mange ganger har man ikke sagt til seg selv at dette er noe jeg trenger for å roe ned stress?

Javel, så ved å puste inn cyanid, arsenikk og diverse annet så roer dette stresset? Det er selvsagt stoffet nikotin som gjør at du føler deg beroliget når du tar en røyk. Nikotin er et stoff som virker stimulerende og beroligende. Det trigger belønningssenteret i hjernen slik at du føler deg roligere. Dette er selvsagt digg hvis man er stresset, ikke sant? Gjør deg rolig og i stand til å takle små og store problemer i hverdagen. Dette må jo oppveie for mye tenker man. Ikke sant?

Ja, men jeg hadde nok blitt hakket mer stresset av giftene som fulgte med på kjøpet. Jeg hadde nok blitt mye mer stresset av å tenke på å ikke få se barna mine vokse opp. Jeg hadde nok blitt mye mer stresset av å vite at jeg potensielt kuttet livslengden min med tiår!

Dette er nemlig noen få av de mange konsekvensene det er ved å røyke. Valget om å bruke tobakk som beroligende stoff, synes dermed som en meget dårlig ide. Ikke sant?

 

En annen ting som gjør det tilsynelatende verdt å røyke, er den slankende effekten røyken har. Ved å opprettholde det å røyke, vil vekten holde seg stabil. Dette må jo være fantastisk!? Det er jo i seg selv en revolusjon om røyken viser seg å være årsak til forebygging av overvekt?! Ja tenkte jeg det ikke. Det er selvsagt fordeler med å røyke og det er vel mindre farlig å røyke enn å være overvektig? For ikke å snakke om hvordan man har det med seg selv. Røyking er vel da bra for selvbildet?

 

Hmm. Ja hadde det vært så enkelt. Det er det selvsagt og dessverre ikke. Man opprettholder ikke en god helse og en flott kropp i et røykfylt legeme. Punktum!

La meg heller fortelle hva som egentlig skjer. Ja, man legger på seg ved røykeslutt. Fordi man spiser mer enn før. Man spiser mer enn før fordi belønningssenteret trigger deg til å erstatte nikotinets velgjørende effekt med noe annet. Ofte blir dette spising. Og med spising øker sjansen for at maten man får i seg må inneholde noe som gir økt produksjon av dopamin. Helsikes dilemma, ikke sant. Så i stedet for røyken så bytter man det ut med smågodt.

Men, siden røykingen kan gi deg både kreft, hjerteinfarkt, og kols samt andre røykerelaterte sykdommer, så burde kanskje ikke litt økning i vekt hindre folk i å slutte, eller hva? Mer om dette her. Gode tips ved røykeslutt her.

Og her. Så ved røykekutt bør man samtidig behandle vanene og få kontroll på det som gjør at du erstatter det ene med det andre.

Det finnes et helt batteri av andre unnskyldninger for å opprettholde røykingen sin. Det beste er å finne seg noen som kan hjelpe deg med å komme i gang med slutteprosessen. I dag finnes det mange ulike programmer og strategier for røykeslutt. Mange kommuner har også egne kurs knyttet til frisklivssentraler. Mange finner også god hjelp i psykologer, kognitiv samtaleterapi, hypnose og mye flere. Det viktigste er i hvert fall å bestemme seg for å ta et varig steg ut mot det å bli en ikke røyker.

 

For de små pisseknytingene fra Landås, gikk det stort sett bra. Stort sett. For andre gikk det ikke så bra. Vi jævelunger har sluttet å finne unnskyldninger. Vi hadde vilje og attitude nok til en dag å kunne si f?ck røykingen. Jeg er nå en ikke røyker og har det et tonn bedre enn med cyanid, nikotin og tjære rett i lungene. Og det kjennes godt. Til dere andre som fortsatt vurderer, ikke vurder lenger, bare gjør det! Finn en som kan hjelpe deg med å gå igjennom det som trengs for å slutte. Finn en som kan vise deg veien. En som har vært der. En som vet hvordan og som har verktøyet til å gjøre jobben enklere.

 

Mvh Willy

   

 

#røykeslutt #slutta # motivasjon #gift #helsefordeler #helse #endring #livsstilsendring #livsstil

Hei og velkommen til mitt lille blogghjørne. Jeg er en Ergoterapeut, fotograf, kunstner, selvstendig næringsdrivende, rørlegger, far til fire og bonusfar til to. Jeg blogger om litt av hvert men hovedfokuset er å fremme en mest mulig aktiv hverdag for ALLE! Jeg er levende opptatt av livet, hverdagsaktivitet, livsstilsendring og rehabilitering i et ergoterapeutisk perspektiv, samt kunst og trening. På bloggen her kan du følge mine tips til livsstilsendring og trening, men også en blanding av livets krydder, utfordringer, gleder og sorger. Med videreutdanning i rehabilitering og mange års erfaring med frisklivssarbeid har jeg også en formell kompetanse innen livsstilsendring og tilpasning av aktivitet. Jeg jobber også som hypnoterapeut og livscoach på Bergen Helhetsklinikk a/s. Ønsker du å bidra med sponsing på bloggen? Kontakt meg på mail for nærmere informasjon. Jeg brenner for å hjelpe mennesker med ulike utfordringer i forhold til livsstilsendringer og har mange års erfaring med dette profesjonelt. Gjennom egne erfaringer fra et langt liv med mye erfaring på mange områder deler jeg det meste av råd og tips på denne bloggen. Jeg er også foredragsholder innen temaet livsstilsendring og motivasjon Mvh Willy Alle bilder og tekst på bloggen er copyrighted. Det som ytres på bloggen er mine personlige tanker og meninger. Sponse meg? Viktige budskap trenger å spres. Folkehelse er et slikt område. Ønsker du å hjelpe til med å sponse bloggen så kontakt meg på [email protected]
Posts created 658

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top