Kraften i en samtale

 

 

«Beneath the rule of men entirely great, the pen is mightier than the sword.»

I skuespillet Richelieu i fra 1839 skrevet av den engelske forfatteren Edward Bulwer Lytton skriver han blant annet denne berømte setningen. Handlingen i stykket dreier seg i hovedsak om den Franske statsmannen og Kardinalen Richelieu. Setningen er også senere blitt brukt som en metafor for at dialog og at samtaler løser ting bedre en vold og krig. Pennen er sterkere enn sverdet. Det er makt i det skrevne ord. Det er også makt i de ord som ikke sies. Det som ligger i de uskrevne regler som forståes av store kvinner og menn. Menn og kvinner med ære og med evner som respekt og gjensidig forståelse. Ikke primitive løsninger der vold avler vold og hevnen utspilles på egoismens premisser. Krig og elendighet, svik og bedrag.

Samtaler på et slikt nivå mellom mennesker kan skape tro på at man kan flytte fjell. Ingen tvil om det. Samtaler og god kommunikasjon har skapt de største positive endringene i verden og også de mest personlige endringer i enkeltmennesker.

Da er det ikke så rart at en samtale kan endre en livsstil ikke sant? De fleste som regelmessig arbeider med endringsprosesser hos mennesker har en rekke verktøy for å hjelpe til endring gjennom samtale. Motiverende intervju er en av flere metoder for å kunne oppnå endringseffekt. Mine egne erfaringer med denne type samtaler er at man trenger flere verktøy i kombinasjon for å kunne forstå grunnlaget for endring. Et vanlig brukt verktøy i så måte er kognitiv terapi. Dette blir til sammen gode verktøy for å kunne hjelpe å kommunisere endringsprossesser hos den enkelte.

MEN. Og det er et STORT MEN her.

Vi skulle ikke bare tatt oss en prat da?

Det er fint at helsepersonell og coacher kan teorier og teknikker om åpne og lukkede spørsmål og hvordan man arbeider med ambivalens. Det er fint om de i tillegg kan noe om kognitive metoder også for på den måten kunne forstå hvordan man samtaler med ulike mennesker som har eller kan ha nytte av dette. Det er ekstremt fint hvis man også evner å kombinere disse teknikkene i tillegg. Da ligger man virkelig godt an. Ikke sant?

Men det kanskje viktigste av alt er evnen til å snakke med personen foran deg. Ha forståelsen på et dypere plan på hvordan han eller hun egentlig har det. Forstå at man noen ganger kan løse vansker ved å snakke om ting som ikke helt faller inn under verktøyene man har kunnskap om. Forstå at det tross alt er mennesker vi snakker med. Mennesker med egne HELT forskjellige livserfaringer og preferanser. At samtaler må forstås på et menneskelig plan som ikke nødvendigvis finnes i noen bøker, men kun kan forstås gjennom empatisk evne og en dypere forståelse og aksept av selve livsforståelsen.

Det hjelper ikke å snakke et menneske ned i vekt med verktøy som ikke passer. Det hjelper ikke å endre noe en ikke forstår utgangspunktet til. Utgangspunktet om HVORFOR en ikke vil. Så derfor må man også ha evnen til å ha erfart. Bruk det i møte med den som ønsker endring. Ta en prat!

Den gode samtalen er et begrep. Den gode samtalen krever evne til egenrefleksjon og samrefleksjon. Den samtalen som foregår mellom to mennesker som har en grunnleggende forståelse og en gjensidig respekt for hverandre, sammen med en genuin og oppriktig interesse om tema fra begge parter, blir ofte den samtalen som egnes som utgangspunkt for endring.

Livserfaring innen mange områder og forståelse og respekt for ALLE mennesker, er en forutsetning for å komme i denne posisjonen. En empatisk tilnærming og menneskelig varme i sin relasjonsbygging hjelper en på denne veien. En genuin interesse for å akseptere og sette seg inn i andres særegenheter og spesialinteresser må etter min mening være grunnlaget for den gode samtalen sammen med ærlighet.

Hvis mannen foran deg er spesielt opptatt av frimerker, nytter det ikke å åpne med en kommentar om at du hater filatelister. Eller?

Kanskje det er nettopp slik du bør åpne samtalen? Her kommer dette udefinerbare inn som skaper en forståelse som kan åpne hvelv. Denne forståelsen kan ikke erverves ved å lese om det i bøker, men kan kun forstås gjennom personlige kvaliteter og erfaringer.

Men en kan lære å ta hensyn til dette og bruke seg selv som redskap for ærlig forståelse og ærlighet der man ikke forstår.

Vanskelig ikke sant? Nei egentlig ikke. Husk at det er mennesker vi snakker med. Mennesker som deg selv med alle dets skavanker, feil og andre mangler. Noe forstår vi, andre ting ikke. Vi er forskjellige alle sammen. Det er dette som gjør oss til mennesker.

Med disse verktøyene i kofferten holder jeg mine samtaler med mennesker som ønsker endring. Også samtaler med de som har gitt opp å få til endring. Og samtaler med de som ikke vil ha endring. Eller kan det hende de likevel vil? De vil bare ikke si det til hvem som helst? Kanskje det er for vondt å i det hele tatt si det til seg selv? Da må vi forstå at dette ikke er gjort i en håndvending.

De beste samtalepartnerne er de som ikke setter sine egne verdier, holdninger og forståelser til grunn for utgangspunktet i samtalen. De er selvsagt der, men de dempes og viskes ut i den tilnærmingen man til enhver tid gjør mot den man samtaler med. Det er tross alt ikke en selv en skal snakke om, selv om man kan supplere samtaler med egne ord og erfaringer. De beste samtalene får man når egne «sannheter og egen kunnskap lest i en bok» IKKE havner i fokus, men aksepten om at samtalepartneren har sine preferanser og erfaringer. Og så evne og gi plass til dette i samtalen.

Så la oss ta en prat en gang da! Om endringer og livet og litt av hvert? Eller vil du helst ha et ord med deg selv først? Sjekk ut hva som er viktigst for deg da?

Ønsker dere en fortreffelig dag!

#samtaleterapi #samtale #endring #livsstilsendring #motivasjon #samtalepartner #deltagelse #respekt #forståelse #empati

Velkommen til min blogg. Jeg er utdannet Ergoterapeut og Hypnoterapeut. Jeg jobber 100% som Ergoterapeut i kommunen og har eget firma som tilbyr hypnoterapi, EFT , Livscoaching, foredrag og mer både til privatpersoner og til bedrifter. Jeg er levende opptatt av å hjelpe andre mennesker til et bedre liv og bedre helse på deres egne premisser. Jeg elsker å være i aktivitet og da særlig løping i gledestempo og jeg elsker å bidra til at andre også kan få de samme opplevelsene der livet kan leves til max! Jeg skriver mye om hverdagsaktivitet og mental trening og endring gjennom hypnoterapi og ikke minst om hva vi mennesker kan bidra med for å gjøre verden til et litt bedre sted.
Posts created 729

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top