I anstendighetens navn

 

Vi som har lest om mangt og meget på nettet har i lang tid sett det voksende hatet som sprer seg som et krypende og illeluktende varsel om at noe er endret. Endret til noe vi ikke lenger vil ha. Der vi tidligere leste kommentarfelt og diskusjoner i de aviser som hadde kommentarfelt, lo og koste oss over håpløse, men ufarlige kommentarer, ja nå er tonen en helt annen. Aviser stenger sine kommentarfelt. Tidligere modererte de det som kom, men nå har de visst gitt opp det også. Hatet er på fremmarsj!

Patrioter kaller de seg. Nettkrigere kaller de seg. De er ingen av delene. De er spredere av en retorikk som er på fremmarsj over hele verden, nemlig hatretorikk. Hat er i høyeste grad en sykdom som når den først får tak i deg, spiser deg opp fra innsiden.

 

Retorikk er en god ting. Like ens er diskusjoner og ytringsfrihet. Dette må vi aldri miste. Men hat, trusler og retorikk som er spisset så mye at det kan få konsekvenser for allmennheten, samfunnsklimaet og gudbedre alminnelig folkeskikk og anstendighet, det er noe vi en gang for alle nå må sammen si stopp om.

 

Vi som er vanlige mennesker som setter stor pris på å bo i et fritt og åpent samfunn, vi er nå redde for å ytre oss. Fordi hvis man i dag kommer med meninger, ja så fyres det løs fra ytterste høyre til ytterste venstre. Jeg skiller ikke på noen for for ekstremisme her. Hvor blir anstendigheten og folkeskikken av?

Retorikken MÅ endres. Hatet må erstattes med forståelse.

Vi har alle et ansvar for å si ifra om dette. Politikerne våre burde gå foran som gode eksempler. Det har ikke alle av dem gjort. Tvert i mot så har noen gått i bresjen for å fremme enkeltmenneskers hat. Enten det er bevisst eller ubevisst. Retorikken er for hard, for unyansert og til og med basert på direkte kunnskapsløshet. Spesielt ser vi dette i klimadebatten der kunnskapsløsheten ikke lenger kjenner noen grenser hos enkeltpolitikere. Man kan selvsagt mene hva man vil, men det er da for pokker ordentlige måter å argumentere for sak på?

 

Jeg er da heller ikke en som vet alt. Mye er jeg usikker på og endel er jeg svært sikker på. Da må andre mer enn gjerne diskutere hvor feil jeg tar. Men spyr du ut edder og galle basert på hat og med en retorikk som ikke henger på anstendighetens greip, ja da har du ikke greid å overbevise meg.

 

Vi har alle et ansvar for å moderere våre kommentarer. Vi har alle et ansvar for hva vi offentlig uttaler oss om. Bringer vi hat og trusler inn i retorikken vår, enten den er åpen eller skjult, ja så vil klimaet i samfunnsdabatten kjølne. Dette har vi sett øke på de siste årene. Etter 22 Juli massakren hardnet retorikken og beskyldninger i alle retninger. Dette synes jeg har vokst. Samtidig har noe skjedd internasjonalt. Det er ikke lenger bare fryd og gammen i internasjonal politikk når det gjelder måten det argumenteres. Retorikken er noen ganger hinsides all fornuft. De høyreekstreme holdningene der ute er en farlig og trist utvikling.

 

Er det en ting vi har lært av historien så er det at vi intet har lært av historien.

 

Hvor ble smilene og de politiske satirene som folk lo av enten de var på ene eller andre siden?

Hvor ble den smilende måten vi omtaler våre politiske motstandere på av?

Hvor ble de sinte kommentarene av? Sinte, men likevel innafor anstendigheten?

 

Det meste er erstattet av en type retorikk som ikke hører hjemme i et sivilisert samfunn. Er det en ting man kan gjøre så er det å tie i hjel ekstreme holdninger slik at de ikke får næring til å vokse seg sterke. Fjerne jorden og gjødselen som sørger for at slik retorikk og hat får fortsette. Det er likevel på sin plass og ta til motmæle og si ifra at man ikke ønsker å ha slik retorikk rundt seg. Folk kan da snakke ordentlig til hverandre, eller?

Og spesielt viktig er det at våre folkevalgte på alle plan ikke lar seg falle for fristelsen å søke kortvarig populistisk gevinst der uheldig retorikk basert på polarisering er middelet for kortsiktig gevinst. Hvis dette fortsetter så ser jeg mørkt på fremtiden.

 

Nei folkens, dyrk gjerne friheten til å si det man mener, men for pokker da, hold debattene og retorikken på et ansvarlig, kunnskapsbasert og utvis folkeskikk i det du ytrer.

Sørg for å utvise alminnelig folkeskikk selv om man er sint på alt og alle.

Husk det at kjærlighet er sterkere enn hat. Alltid!

Dette var noen ord jeg bare måtte få ut etter at vi nok en gang ser hendelser som ser ut til å bygge på hat overfor andre mennesker. Jeg blir oppriktig trist og lei meg over at det finnes holdninger som avler vold og hat. Dette må vi bare stå opp mot. #anstendigretorikk

 

Hei og velkommen til mitt lille blogghjørne. Jeg er en Ergoterapeut, fotograf, kunstner, selvstendig næringsdrivende, rørlegger, far til fire og bonusfar til to. Jeg blogger om litt av hvert men hovedfokuset er å fremme en mest mulig aktiv hverdag for ALLE! Jeg er levende opptatt av livet, hverdagsaktivitet, livsstilsendring og rehabilitering i et ergoterapeutisk perspektiv, samt kunst og trening. På bloggen her kan du følge mine tips til livsstilsendring og trening, men også en blanding av livets krydder, utfordringer, gleder og sorger. Med videreutdanning i rehabilitering og mange års erfaring med frisklivssarbeid har jeg også en formell kompetanse innen livsstilsendring og tilpasning av aktivitet. Jeg jobber også som hypnoterapeut og livscoach på Bergen Helhetsklinikk a/s. Ønsker du å bidra med sponsing på bloggen? Kontakt meg på mail for nærmere informasjon. Jeg brenner for å hjelpe mennesker med ulike utfordringer i forhold til livsstilsendringer og har mange års erfaring med dette profesjonelt. Gjennom egne erfaringer fra et langt liv med mye erfaring på mange områder deler jeg det meste av råd og tips på denne bloggen. Jeg er også foredragsholder innen temaet livsstilsendring og motivasjon Mvh Willy Alle bilder og tekst på bloggen er copyrighted. Det som ytres på bloggen er mine personlige tanker og meninger. Sponse meg? Viktige budskap trenger å spres. Folkehelse er et slikt område. Ønsker du å hjelpe til med å sponse bloggen så kontakt meg på [email protected]
Posts created 658

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top