Machotrening eller livstrening?

Reklame | Bangerhead, iDeal

 

  

 

I en artikkel fra TV2 i dag kan man lese om ekstrem overtrening. Jeg har i mange år advart mot det å bryte ned kroppen i slike mengder at man faktisk kan bli syk av det.

Det har ingen hensikt å drive med såkalt ekstrem machotrening, der man overser, bevisst eller ubevisst kroppens signaler om at nok er nok.

Fenomenet rabdomyolyse er IKKE TIL Å SPØKE MED.

Dette er en diagnose som i verste fall kan føre til livstruende sykdom. Årsakene til Rabdomyolose kan være flere, men det jeg vil trekke frem her er det vi kaller treningsindusert Rabdomyolose.

Norsk Helseinformatikk beskriver Rabdomyolyse som,

«Akutt ødeleggelse og celledød av tverrstripet muskulatur. Innholdet i muskelcellene lekker ut i blodet: salter (eks. kalium og kalsium), myoglobin (et nedbrytningsprodukt av muskelprotein) og en rekke enzymer. Det viktigste muskelenzymet er creatinkinase (CK) som en kan måle i sterkt forhøyede verdier i blodet. Denne plutselige og store utskillelsen av “avfall” fra døde muskelceller kan gi fra bagatellmessige til livstruende forandringer i kroppen. Typiske symptomer er smerter, hevelse og svakhet i den rammede muskulaturen, samt utskillelse av store mengder pigment i urinen, noe som gjør urinen rødbrun på farge» (NHI, 2017).

 

Så man skjønner at dette ikke er noe å spøke med. Men kan dette ramme alle?

Ja dette kan ramme alle og er altså en sykdom som kan gi akutt nyresvikt. Ødeleggelse av muskelceller i stort omfang er alvorlig.

Mange har ikke nok kunnskap om dette og tenker at jo hardere man trener jo bedre er det. Jeg ville aldri ha anbefalt å trene ut over det man til enhver tid føler seg komfortabel med. Det er en grunn til at kroppen gir beskjed når den har fått nok. Det å presse seg videre etter at kroppen har gitt signaler om at nok er nok, er ikke sunt. Da går man fra sunn trening og en kropp i livslang aktivitet, til noe mer ekstremt som altså kan i verste fall føre til sykdom.

Husk at når man trener så er det viktigste å føle seg bedre, få et sunnere liv og opprettholde kroppens funksjoner på en sterk og god måte. Alt som overdrives er på ingen måte av det gode. Og husk også på en annen ting. Livslang trening og aktiv livsstil skal kunne opprettholdes, ja, nettopp, et helt liv. Ved å guffe på til man spyr eller blir syk, uten å ta hensyn til kroppens advarsler er ikke bare farlig, men også egnet til å drepe all motivasjon den dagen du møter veggen. Aktiv livsstil og trening skal og bør være lystbetont og innenfor det som kjennes deilig ut. På den måten vil du ha en sunn tilnærming til trening.

Årsaken til treningsindusert rabdomyliose, er at man utsetter en relativt utrent kropp for store mengder fysisk utmattelse. Det finnes mange andre kategorier også som jeg ikke går inn på her.

 

NHI beskriver symptomene på dette slik,

«Symptomene er avhengig av graden av celleskade. 

De første tegn er muskelømhet og etter hvert muskelsmerter og hevelse i de angrepne muskelpartiene. Musklene blir varme, ømme og svake. Det er oftest kroppsnær muskulatur som rammes: overarmer og skuldre, lår og sete, rygg, men noen ganger også i leggen.

Urinen blir etter hvert rødlig (te-farget), man kan få feber, slapphet, kvalme og brekninger, magesmerter. Man kan også få psykiske symptomer med uro eller forvirring. Etter hvert kan urinproduksjonen stanse opp, noe som fører til hevelser i beina og tung pust og sterkt økt sykdomsfølelse.» (NHI, 2017)

Så for å summere opp litt, så er altså det å ha en fornuftig og relativt kontrollert treningsøkt som man har glede av å foretrekke, enn å ta seg ut så til de grader at hjernen kobler ut kroppens signaler og sliter musklene ut i stor og negativ grad.

Begynn ditt treningsliv med lette til moderate mengder både innen løping og styrke, slik at du langsomt, men sikkert bygger kroppen opp til stadig å kunne tåle den belastningen som er innenfor din nærmeste utviklingssone. Det er ikke farlig å trene hardt, bare man har god kontroll og vet hva man gjør, samt kjenner kroppens signaler. Man bør huske på at trening og aktivitet skal vare hele resten av ditt liv så det har aldri vært en god ide og brenne alt kruttet i begynnelsen.

Disponer energien din i passelige doser og tenk energiøkonomisering også i trening. Gradvis økning av toleranser for trening er å foretrekke. Ikke start harde og lange intensive økter før du har fått et godt treningsgrunnlag bygget opp over tid. Vær tålmodig og lær å like trening i moderate former først. Sørg for å alltid ha en god væskebalanse når du trener.

Tenker du igjennom dette og samtidig koser deg med treningen så er du i gang med trening som er både sunn og som fører til bedre helse resten av livet ditt. Og det må vel alltid være det som er meningen, ikke sant?

 

Mvh Willy

 

#trening #rabdomyliose #aktiv #sunn #helsefarlig #måtehold #fornuftig #kroppen #helse #hverdagsaktivitet

 

 

 

Velkommen til min blogg. Jeg er utdannet Ergoterapeut og Hypnoterapeut. Jeg jobber 100% som Ergoterapeut i kommunen og har eget firma som tilbyr hypnoterapi, EFT , Livscoaching, foredrag og mer både til privatpersoner og til bedrifter. Jeg er levende opptatt av å hjelpe andre mennesker til et bedre liv og bedre helse på deres egne premisser. Jeg elsker å være i aktivitet og da særlig løping i gledestempo og jeg elsker å bidra til at andre også kan få de samme opplevelsene der livet kan leves til max! Jeg skriver mye om hverdagsaktivitet og mental trening og endring gjennom hypnoterapi og ikke minst om hva vi mennesker kan bidra med for å gjøre verden til et litt bedre sted.
Posts created 729

One thought on “Machotrening eller livstrening?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top