Trening gjør deg smartere!

Reklame | Bangerhead, iDeal

 

  

 

Jeg har tidligere skrevet om hjernens fortreffelighet.

 

Her kan du finne en artikkel om hjernen.

Her kan du finne en om aktiv hverdag.

En ting vi ofte hører er at vi må trene av mange ulike grunner. Det være seg behov for å gå ned i vekt, eller å gå opp i vekt, for å bli sterkere eller for å bli i bedre kondisjon. Vi trener for å holde helsa vedlike og for å puste lettere, få en finere kropp, bedre humør og ikke minst for å holde smertene borte fra de ulike små og store plager man har.

 

Oi. Her har jeg uten å tenke meg, så veldig mye om, nevnt en hel bråte med SANNE fordeler med å være aktiv og trene! Ha, ha, ja slik kan det også sies. Det er ufattelig mange fordeler med å være i bevegelse og krydre hverdagene med litt trening. Enten det er en time med hard kardio eller en time med harde styrkeøvelser, eller bare en rask tur på et par minutter i oppoverbakke. Man kan til og med få gevinst og helsefordeler av husarbeidet, handleturen, rydding av rommet til ungene eller simpelthen ta et tak i hagen. Selv benyttet jeg dagen med å male og snekre på terrassen, noe du kan se litt om her på vår youtube kanal.

Trening, bevegelse og fysisk aktivitet er altså ikke bare svært sunt, men også svært viktig for vår kroppslige helse. For blodomløpet, for hjertet vårt og for lunger og indre organer med mye mer. Men er du også klar over at fysisk aktivitet og trening gjør noe med hjernen din?

Det mange ikke tenker så mye over er at fysisk aktivitet og trening er avgjørende for en god hjernehelse. Og hvis man tenker på det, så er det egentlig litt rart at denne delen av kroppen ikke får så mye oppmerksomhet som for eksempel sixpack og vektreduksjon. Denne delen av kroppen vår er nemlig det som styrer alt i kroppen. Vår egen supercomputer som også trenger nødvendig stell og vedlikehold som den trenger for å fungere optimalt.

Det er derfor viktig at den får drivstoff. Drivstoff i form av oksygen og drivstoff i form av ulike input.

Vi som arbeider mye med denne delen av kroppen i form av opptrening etter slag og hodeskader, samt kognitiv trening av ulik art, vet utmerket godt hvor viktig hjernen er for vårt liv og virke. Hvis hjernen ikke får nok oksygen så kan den få uopprettelig skade. Dette ser vi ofte i form av det som kalles anoksi, altså manglende eller fraværende oksygen til vevet i kroppen. Farligst er mangel på oksygen til hjernen.

Ved inaktivitet og røyking slipper mindre mengder av oksygen frem til de nødvendige vevene og til hjernen, slik at hjernen blir påvirket i negativ retning. Men ved trening og fysisk aktiv hverdag, økes tilførsel av livgivende oksygen.  Enkelt å vite hva jeg ville velge, ikke sant?

Oppsummert og kort fortalt så kan mange fremtidige sykdommer avverges ved å være i regelmessig trening og fysisk aktiv hverdag.

Demenstyper har vist seg å trives ekstra godt i en inaktiv og røykfylt kropp. Det finnes også studier som peker på at det er minst like viktig å trimme hjernen som å trimme magen. Vi som arbeider med blant annet sansestimulering, ser også klar forbedring av hjernens funksjoner når kroppen stimuleres blant annet ved trening og daglige aktiviteter.

Det å arbeide med hjernen gjør at det skapes nye forbindelser. Altså nye koblinger som man trenger for å kunne huske, utføre ting, lære nye ting, utføre kroppslige aktiviteter, ja nær sagt alt vi gjør eller burde gjøre. Bare det å planlegge noe trenger å ha koblinger i hjernen som utfører planleggingen, og deretter iverksetter oppgavene. Egentlig logisk, ikke sant?

Og hvis vi da ser hjernen som en datamaskin, så trenger den altså software i form av nye koblinger og den trenger en effektiv tilgang på strømforsyning, som i oksygen. Og en prosessor i form av en godt trent kropp og et godt hjerte. Det er jo ikke akkurat slik at man kan kaste den å kjøpe en ny. I alle fall ikke dette århundret, tenker jeg.

Trening og fysisk aktivitet holder liv i datamaskinen. Dette er livssviktig for oss og dessuten skaper det altså nye koblinger som gjør at vi blir både smartere og det forebygger demens. Det forebygger også hjerneslag og mange andre sykdommer. Jo tidligere man begynner å holde kroppen sin og hjernen sin vedlike, jo bedre utkomme vil man få!

Så gi hjernen det den trenger i dag og i morgen og hver dag resten av livet!

Mvh Willy

 

#hjernen #trening #rehabilitering #aktivitet #hverdagsaktiv #livsstilsendring #demens #forebygging #helsefordeler

 

 

Velkommen til min blogg. Jeg er utdannet Ergoterapeut og Hypnoterapeut. Jeg jobber 100% som Ergoterapeut i kommunen og har eget firma som tilbyr hypnoterapi, EFT , Livscoaching, foredrag og mer både til privatpersoner og til bedrifter. Jeg er levende opptatt av å hjelpe andre mennesker til et bedre liv og bedre helse på deres egne premisser. Jeg elsker å være i aktivitet og da særlig løping i gledestempo og jeg elsker å bidra til at andre også kan få de samme opplevelsene der livet kan leves til max! Jeg skriver mye om hverdagsaktivitet og mental trening og endring gjennom hypnoterapi og ikke minst om hva vi mennesker kan bidra med for å gjøre verden til et litt bedre sted.
Posts created 700

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top