Trendyol//NA-KD Trend//Hanna Weig x NA-KD
Et populært slagord fra reklameverdenen er at det enkle ofte er det beste. Ja for mange ting er nok det riktig. I alle fall i den betydningen reklamen sier.
Det som derimot er helt sikkert, er at dette med at alt skal være så utrolig enkelt faktisk kan gå utover helsen vår.
Se det for deg. Alt fra fjernkontrollen som styrer TV apparatet til smartlys og fjernstyring av garasjedører er utrolig lettvint for oss forbrukere. Dessuten er det også litt status å ha smarte løsninger på det meste. Mer og mer ting og tang fjernstyres og gjøres lettere tilgjengelig slik at vi skal slippe å bevege oss mer enn vi trenger. På denne måten får vi kanskje til og med tid til overs? Tid som kan brukes til å gå på trening?
Vel, vel. Jeg liker dingser og automatikk og for noen er det til og med fornuftig å velge automatiske løsninger på enkelte ting. Aktivitetsanalyser viser at mennesker med funksjonshemming kan få lettere hverdag hvis man regulerer aktivitetsnivået og tar i bruk fornuftige hjelpemiddel løsninger.
Men se for deg følgende:
Du har nettopp fått elektronisk garasjeåpner. Ah så digg da. Eller?
La oss se på hva du går glipp av.
Du går glipp av å reise deg og gå ut av bilen og til døren. Du går glipp av å bøye deg, å løfte opp en relativt tung garasjedør, sette deg inn i bilen, og reise deg ut av bilen for så og lukke garasjedøren.
Gjennom denne økten får man aktivert omtrent alle musklene i kroppen opptil flere ganger. Man går glipp av muskelbruk og bevegelse som egentlig er ren helsegevinst.
Nå er dette eksempelet litt satt på spissen, men hva hvis vi oppsummerer alle bevegelsene vi utfører med kroppen vår hver eneste dag hele året igjennom? Sett det opp i et regnestykke og så vil man se at det selvsagt er utrolig mange bevegelser og utrolig mye muskelbruk gjennom et helt år. Alt fra å reise og sette seg, pusse tenner, løpe til bussen, reise seg og skru av eller på lyset, reise seg å skifte kanal på tv og så videre.
Hva hvis vi på samme måte regnet ut hvor mye vi IKKE beveger oss hvis vi legger til grunn alt vi har automatisert rundt oss, eller vi på andre måter unngår å utføre av aktivitet i hverdagen?
For å ta et lite eksempel. Hvor mange ganger i løpet av et år ber du noen rundt deg om å rekke deg et eller annet, gå i postkassa eller å hente et glass vann med mer? Ganske mange ganger vil jeg tippe. Og hvor mye har man da mistet?
Resultatet trenger jeg ikke å nevne. Vi blir latere og latere av å gjøre hverdagen lettere og lettere. Jeg snakker selvsagt ikke om at vi skal tilbake til å hente vann fra bekken eller hugge ved for å få varme i oss og slike ting, men det å være mer bevisst på hverdagsbevegelse og hverdagstrening er veldig nyttig for oss alle.
For å ta et lite eksempel til.
Ved et sykehjem så skulle en gruppe eldre reise og sette seg på stolen fem ganger daglig. Etter kort tid hadde samtlige forbedret styrke og balanse. 5 lette knebøy der altså. Hvor mange ganger om dagen går du glipp av ved å bruke fjernkontroll til tv?
5 om dagen er altså 1825 knebøy i året som har effekt allerede etter et par uker med daglige øvelser. De trenger heller ikke gjøres etter hverandre, selv om effekten er bedre jo mer du gjør.
Så har vi egentlig råd til å la livet og hverdagen vår automatiseres i så stor grad at vi potensielt får et funksjonstap? At vi blir så late at vi til slutt pådrar oss livsstilssykdommer som kunne vært ungått ved å være mer bevisst på hverdagsaktivitet?
Jeg har ikke råd til det…